Az élet sója: íme a Pannon Filharmonikusok új évada

Pécs kedvenc zenekara a jól ismert magyar népmeséből merítette új évadának címét. „Az élet sója” tárt karokkal, korlátozások nélkül, öt bérletes sorozaton és számos egyedi koncerten fogadja a zenerajongókat. A 210 éves jubileumát ünneplő zenekar a jövőre koncentrál: új sorozatot indít a komolyzenével kacérkodóknak Flört címmel, a világ „csodagyerek” hegedűseinek fellépésével emlékezik Varga Gilbert vezető karmester édesapjáról, fiatalokat inspiráló webes játékokat fejleszt és új irodalmi díj alapításában működik közre. A sok csodás muzsika mellett öt magyar mű ősbemutatóját is hallhatjuk. Mutatjuk a kínálatot.

A mindannyiunk számára ismerősen csengő mesében a király kérdésére, hogy mennyire szeretik a lányai, a legkisebb így felelt: „Úgy szeretlek, édesapám, mint az emberek a sót.” E népmesei motívumot továbbgondolva nevezte el a pécsi zenekar új, 2021/2022-es évadát. Az együttes sóként kíván jelen lenni a közönség tagjainak életében, a koronavírus-járvány ellenpontjaként: „a vírus elválaszt, bezár és megfélemlít”. Ezzel szemben a Pannon Filharmonikusok már a Kodály Aperitiffel megnyitotta a tízéves Kodály Központot, tárt karokkal és korlátozás nélkül várja a közönséget, és a 210 éves jubileuma mentén ismét új ötletekkel nyit a fiatalok felé – írják lapunkhoz eljuttatott évadajánló közleményükben.

Két évszázad kikristályosodott értékei és a jövő

A só új minőséget hoz létre, összeköti az ízeket. A Pannon Filharmonikusok pedig kapcsolatot teremt: partnereivel közösen opera-, bábszínházi- és balettprodukciókat állít színpadra, fellép a Liszt Ünnep keretében az Esztergomi Bazilikában, a Magyar Kincsek Ünnepén a Zeneakadémián, a BFZ szervezésében megvalósuló Richard Strauss-maratonon, valamint Bécsben, Wrlocławban és Győrben.

Liszt Ferenc emlékére zongoraestet rendeznek a Kodály Központban a zeneszerző születésnapján.

A Pécsett négy, Budapesten egy sorozatot indító együttes szólistái a nemzetközi zenei élet legkiválóbb képviselői, akik között ebben az évadban különlegesen fiatal szólistákat is hallhatunk. Varga Gilbert édesapjának, a legendás hegedűművésznek és tanárnak munkássága előtt tisztelgő koncerten fiatal, tíz év körüli korban járó csodagyerekek, nemzetközi versenygyőztes szólisták lépnek a színpadra – derül ki a közleményből.

Varga Tibor, a pécsi karmester édesapja

Bogányi Tibor a tőle megszokott vérpezsdítő koncertre készül a zene világnapján, és vezetésével játssza el az együttes Anton Bruckner összes szimfóniáját, melyből idén a hatodikra kerül sor.

Bogányi Tibor és Varga Gilbert

A koncerteken fellépnek a versenyművek hazai és nemzetközi szólistái, legkiválóbb interpretátorai, többek között Fejérvári Zoltán, Daniel Müller-Schott, Giovanni Guzzo, Szabóki Tünde, Baráti Kristóf és Maxim Rysanov, Bogányi Gergely, Balog József, Elina Vähälä, Bereczky Dávid, Devich Gergely, Rohmann Ditta, Várdai István és Silvia Carredu.

Emellett folytatódik a Pannon Filharmonikusoknak a Müpával és a ZSÖK NKft.-vel közös együttműködése, melynek keretében világszínvonalú Donizetti-operabemutatóra kerül sor Yolanda Auyanet és Bretz Gábor főszereplésével. A 60 éves Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balettel két koprodukciót láthat a közönség: Kodály Háry János bábelőadásának bemutatójára novemberben.

A diótörőre pedig karácsony előtt várják a családokat.

Sokak kedvenc karácsonyi meséje!

A vendégkarmesterek között újra köszöntheti a pécsi közönség a zenekar korábbi zeneigazgatóját, Hamar Zsoltot, a fiatal tehetség Rajna Martint és a nemzetközi zenei életben ünnepelt magyar dirigenst, Káli Gábort. Visszatérő vendégkarmester Gérard Korsten. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal közös kortárs zenei produkcióban pedig a karmesterhölgyek egy fiatal csillaga mutatkozik be Joanna Natalia Ślusarczyk személyében.

Öt ősbemutató

Az évad során öt kortárs magyar zenemű ősbemutatójára kerül sor, melynek zeneszerzői Gyöngyösi Levente, Balogh Máté, Leszkovszki Albin és Leonardo Marino. Balogh Máté a Jelenkor által megalapításra kerülő Bertók-díj első átadó ünnepségére írta művét a Pannon Filharmonikusok felkérésére. A zenekar barokk stílusú hangversenyeinek idei kínálata is páratlan. A PFZ Fesztiválkórusa több alkalommal bemutatkozik, többek között a zenekart 1811-ben alapító Lickl György (Johann Georg) zeneszerző motettáját hallhatjuk tőlük a húsvéti ünnepi koncerten.

Az együttes nem feledkezik meg a koronavírus-járványban elhunytakról és családtagjaikról sem.

Mint olvasható a PFZ közleményében, az október végi oratorikus koncertjét a koronavírusban elhunytak emlékének ajánlja, és mécsesgyújtással, valamint beszélgetéssel segíti a feldolgozást. A december 9-i jubileumi ünnepi hangversenyének bevételével pedig a koronavírus áldozatainak árváit támogatja, hűen a 210 évvel ezelőtti alapító alkalomhoz, amely a muzsikus özvegyek és árvák számára adott jótékonysági koncert volt egykor.

Az évad egyik különlegessége, hogy a Flört elnevezésű sorozat keretében péntek esténként a klasszikus koncert tánccal, színházzal és humorral megízesített formájában lehet része a közönségnek. Piazzolla latin dallamai, A Szentivánéji álom szcenizált, civil szereplőket is bevonó verziója, és Janklovics Péter stand-up humorista szereplésével előadott A zenegyűlölőprodukció kacérkodik azokkal, akik még csak ismerkednek a komolyzenével.

További érdekesség a Három kívánság koncert, melynek műsorára a közönség javaslatát várja az együttes október végéig.
Válasszunk zenét!

A gyerekek is új sorozattal gazdagodnak az idén. A tavaly kiadott Fantasztikus klasszikusok könyv életre kel, és a művet megismerő gyerekeknek kínál zenei élményeket. A jubileumi év keretében a zenekar három különböző korosztályos webes gyerekjátékot mutat be, amelyek a hangokkal, a zenével, a zenekarral való ismerkedést segítik majd. A jubileum ünnepén egyedi kottafüzetet és kifestőt készített az együttes, amelyet a zeneiskolákba és óvodákba juttatnak el, de a Kodály Központ jegypénztárában is kérhetjük az ingyenes kiadványokat.

További részletek itt olvashatók.

Hirdetés