11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZóna„Az emberi szellem legnagyobb alkotása” hallható

„Az emberi szellem legnagyobb alkotása” hallható

Különlegesség a Kodály Központban: Lutherania Énekkar & Budapesti Vonósok: J. S. Bach h-moll mise

 

Johann Sebastian Bach olyan életművet hagyott hátra, amely zenei sokféleségben, kompozíciós kvalitásban, az esztétikai kifejezés területén és a teológiai igazságok megfogalmazásának erejét illetően, példa nélkül álló – véli Dr. Kamp Salamon karmester.

Salamon_Deakter
Az ökumenikus esten Dr. Kamp Salamon vezényel

Erről bárki meggyőződhet október 21-én a pécsi Kodály Központban, ahol a Reformáció 500. jubileumának eseményeit megnyitó ünnepi hangversenyen Johann Sebastian Bach h-moll miséje hangzik el. „Az emberi szellem legnagyobb alkotása” – ahogy a karmester jellemezte. A h-moll misében Bach teljes életművéből választotta ki a legszebb tételeket és szerkesztette egybe.

– Bachnak az alkotás során – és ez a teljes életművében megfigyelhető – sokkal inkább a tökéletesség, mint a szépség lebegett a szeme előtt. A szépséget úgy tekintette, mint a tökéletesség vonzerejét, mint a részek ideális matematikai viszonyaitól való függőséget, mint rendezettséget, mint harmóniát, mint a minőségek együttműködését és közösségét – vallja Dr. Kamp Salamon.

A tökéletességet minden bizonnyal a koncert neves előadói is maximálisan megtestesítik: a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok, valamint neves énekes szólisták (Szemere Zita – szoprán, Schöck Atala – alt, Szerekován János – tenor, Bakonyi Marcell – basszus) előadásában csendül fel a világhírű zenemű, amit Dr. Kamp Salamon vezényel. Az előadók összeszokottsága nem kétséges, ugyanis a Zenei hitvallásaink című sorozat keretében 2017-ig 10 helyen adják elő a darabot a Reformáció 500. jubileumának alkalmából.

– Rendszeresen és örömmel zenélünk együtt, kitűnő együttesnek tartom mindkettőt, évtizedek óta magas színvonalon játszanak – jellemezte az előadókat Dr. Kamp Salamon.

Véleménye szerint Bach zenéjének lényegét a legpontosabban és legszebben Pilinszky János fogalmazza meg, amikor azt írja „valójában nem Bach teremtő ereje rendít meg, hanem az az erő, amely a Teremtőjével való mély szövetségéből árad”. Bach zenéjének legrejtettebb és egyben legdrágább kincse, Jézus Krisztus jelenléte. A Krisztushoz vezető utat Bach számára a lutheri tanításhoz való tántoríthatatlan ragaszkodás – mely az évek során egyéni, személyes felismerésévé vált – nyitotta meg.

Az est ökumenikus jellegét kiemelendő, köszöntőt mond Udvardy György római katolikus, Gáncs Péter evangélikus és Szabó István református püspök.

Jegyek és információ: ITT!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő