5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapArtAz eozin nyomában

Az eozin nyomában

A Zsolnay Kulturális Negyed Látványmanufaktúrájában az eozintermékek készítésének kulisszái mögé pillanthatnak be az érdeklődök. Megismerkedhetünk a gyártás folyamataival, főbb fázisaival és a festészet rejtelmeivel. Mai virtuális vezetésünk során Csík Jenő porcelánfestő és tervező művész avatott be minket a lenyűgöző szépségű eozintárgyak készítésének rejtelmeibe.

– Melyek az eozintárgyak készítésének legfontosabb fázisai és ezekből mi látható a Zsolnay Látványmanufaktúrában?

– Az eozintárgyak készítésénél, mint a porcelángyártásnál, a megfelelő formákba folyékony masszát öntenek. Ez felveszi a formába vésett tárgy alakját, majd megfelelő száradás után, mikor a forma megszívta magát, kinyitják, mint a kagylót, és kiemelik belőle a terméket. Ezt megfelelően tisztítják, ha több részből áll, mint például a figuráknál, a többi kiöntött részt is kiemelik és összeragasztják, hogy kész forma legyen belőle. A tárgyat szárítják, mázolják és a mázas égetést követően kerül a tárgyra fehér alapmáz vagy türkiz máz.

Csík Jenő alkotás közben

 

A látvány részlegben a nyersgyártók az eozintárgyak öntésével, összeállításával és tisztításával foglalkoznak. Nem egyszer megcsodálhatjuk az egyik legszebb munkafolyamatot, mikor a kiöntött tárgy úgynevezett bőrkemény állapotban van, tehát majdnem száraz, de van bizonyos nedvességtartalma és ekkor éles finom kis késekkel és egyéb eszközökkel áttörik a domborműves felületeket. Nagyon kényes, nagyon igényes munka, nagy szaktudás és türelem kell hozzá! Ha netán elvéti a szakember, kárba vész az egész munkája és a nyers termék is.

A másik fázis, ami látható a látványmanufaktúrában, az eozin gyártás leglátványosabb része, a kézi festés művészete!

– Miben különbözik egy eozintárgy a porcelántól?

– Az eozintermékek összetétele, nyersanyaguk, kivitelezésük különbözik teljesen a porcelántól. Természetesen az égetési hőfokok is eltérőek. A porcelán kaolinból, kvarcból és földpátból áll elsőként, az eozin titkos receptúra szerint készül, ami a világon egyedülállóvá teszi.

– Hogyan zajlik a munka a festőműhelyben?

– A festőműhelyben személyes kapcsolatba is léphetnek velünk a látogatók és ez megadja a varázsát. Éppen azt a munkafolyamatot nézhetik meg, amin dolgozunk! Itt minden termék magas minőséget képvisel, kézzel festett, igen gondos, aprólékos kidolgozástól az egyszerűbb kivitelű mintákig.

Általában fehérmázasak a termékek, de előfordul, hogy türkiz alapra festünk. A feladatok mindig a megrendelések és a márkaboltok visszajelzései alapján vannak összeállítva. A kézi festés első folyamata szinte mindig a megfelelő minták felvitele pauzpapírral, szénporral átdörzsölve. Ekkor a minta sűrű, apró pontokban ottmarad a terméken, majd kirajzoljuk és első égetésre különböző mázakkal árnyékolunk, végül a fekete hátteret szintén mázzal visszük fel, apró ecsetvonásokkal.

Az első égetést követően rajzoljuk ki a felvitt mintát eozin rajzfestékkel, itt már grafikai hűséggel kidolgozva, mert amikor megszárad ez a rajz, ezt festjük ki a titokzatos eozin festékekkel. A tűzben dől el minden. A festő gondos munkája, igényes alkotása vagy jól sikerül vagy sem. Ez a ritkább, ha nem… Mert a tűzben történik egy varázslat! Ezt senki sem láthatja, csak akkor derül ki, mikor a kemence kihűl és kiemelik az égető szakemberek a sok szépséges eozinremeket. Ez adja meg nem csak rendkívüli értékét a Zsolnay eozinoknak, hanem egyediséget hoz létre, mert két egyforma tárgy sosem ég ki.

– Mennyi ideig tart egy tárgy elkészítése?

A tárgyak elkészítésének ideje mindig a termék nagyságától, a rajta lévő dekor munkaigényességén múlik. Például egy gazdagon dekorált aprólékos perzsamintás díszváza több hetes munkaidőt vesz igénybe. Sorozatok és egyedi limitált tárgyak készülnek. A sorozatok is természetesen igényes, gondos munkával kivitelezettek, semmi sem tömegárú. A Zsolnay eozinok csodálatos egyedi termékek a világon és csak szívvel-lélekkel szabad őket festeni! Én legalábbis ennek szellemében festek… szívemből születnek meg!

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő