Az idei évad a klasszika jegyében telik

Lehullt a lepel a pécsi klasszikus zene kiemelkedő bérleteként számon tartott
Mesterbérlet 2019/20-as évadáról! A Filharmónia Magyarország pécsi felnőtt bérlete az új évadban is a legmagasabb minőséget hozza el menetrendszerűen nem csak az előadók, de a programok tekintetében is.

A Budapesti Fesztiválzenekar, amit a világ 10 legjobb zenekaraként tartanak számon, három alkalommal ad koncertet a bérletben. Ezenkívül idén is hallható lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye, valamint a régizene legautentikusabb hazai képviselőjének, az Orfeo zenekarnak koncertje.

Az idei évadban az örök klasszikusoké a főszerep, hiszen a felhangzó 16 mű csaknem fele Mozart alkotása, de felcsendülnek Vivaldi, Händel, Bach, Haydn művek és Brahms, Richard Strauss, Bartók, Rachmaninov és Sibelius darabjait is hallhatja a közönség.

A Mesterbérlet 2019. október 6-án egy igazi különlegességgel indul. Csodálatos őszi estét tölthetnek el a bécsi klasszikusokkal: Haydnnal és Mozarttal, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarral, Takács-Nagy Gábor karmesterrel és Jean-Efflam Bavouzet zongoraművésszel.

A bérletben köszönthetjük a régizene kiemelkedő szakértőjét, Vashegyi Györgyöt és zenekarát. Az Orfeo Zenekar és Berecz Mihály zongoraművész egy igazi zenei csemegével készülnek az évad második koncertjén, decemberben egy mini „Mozart zongoraverseny-kurzust” tartanak majd a Kodály Központban. A salzburgi mester 3 zongoraversenyét adják majd elő a modern zongora Mozart-korabeli elődjén, fortepianón.

Pécsett még nem hallott hangversenyt ad a Budapesti Fesztiválzenekar régizenei- formációja 2020. január 28-án. A karmester nélkül felálló együttes egy nagyszerű Barokk fesztivált hoz el a baranyai megyeszékhelyre, Pilz János koncertmesterrel, Gálfi Csaba (brácsa), Juhász Barna (brácsa), Pivon Gabriella (fuvola) és Polónyi Ágnes (hárfa) művészekkel. Műsoron Vivaldi, Händel, Bach és Mozart művek szerepelnek.

A Nemzeti Filharmonikusok március 20-án egy igen szép építkezésű, drámai hangvételű koncerttel lép fel a bérletben, ezúttal a csodálatos hangú énekesnő, Rost Andreával. Johannes Brahms Tragikus nyitánya után következik Richard Strauss, a későromantika német nagymestere Négy utolsó ének című opusa, mely az egyik legbensőségesebb Strauss-zene. Az est utolsó darabjaként a Zene húros 2 hangszerekre, ütőkre és cselesztára című Bartók mű csendül fel, mely talán egyik legszebb és legnehezebb zenekari alkotása.

Április 26-án ismét Pécsett vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a világhírű orosz karmester, Dmitrij Kitajenko, aki 50 éve, 1969-ben nyertese volt az I. Herbert von Karajan versenynek. A szólista ezúttal Yeol Eum Son lesz, az a dél-koreai művésznő, aki 18 évesen, 2004-ben a Lorin Maazel vezényelte New York-i Filharmonikusokkal aratta első nemzetközi sikerét, de több versenyen lett győztes vagy „dobogós” helyezett. Az évad utolsó koncertjén felcsendül Sibelius 2. szimfóniája és Rachmaninov 2. zongoraversenye, mely összeállítás méltó zárása a 2019/20-as évadnak.

A régi és az új bérletesek elővásárlási kedvezménnyel, május 31-ig válthatják meg, vagy hosszabbíthatják meg bérletüket. Nekik a szervezők bérletenként egy jegyet adnak ajándékba a 2019-es augusztusi OrgonaPont sorozat pécsi hangversenyeinek egyikére. A helyre szóló bérlethosszabbítás ideje 2019. június 28-ig tart, új bérlet 2019. október 6-ig, az első hangversenyig váltható.

További információ: www.filharmonia.hu

Hirdetés