13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapArtKonzolos játszóház nyílik a Zsolnay-negyedben!

Konzolos játszóház nyílik a Zsolnay-negyedben!

Több mint 200 játékot próbálhatnak ki az érdeklődők a Zsolnay Kulturális Negyedben, az ország legnagyobb játékparkot felvonultató informatikai, játéktörténeti kiállításán, ami sokkal több, mint ahogy az elsőre hangzik.

Több mint 30 év informatikai és elektroakusztikai eszközeiből álló, egyedülálló látványosság nyílt a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában: ez a jáTECHtér.

KONZOLOK

A középpontban a játékkonzolok világa áll, itt található az ország legnagyobb játékgyűjteménye az elmúlt 30 év konzolaiból. A látogatók kipróbálhatják a játékprogramokat és a hozzájuk tartozó eszközöket, ami egyben játéktörténeti kalandozás is, hiszen az 1980-as évektől napjainkig tartó periódus több mint 200 játéka próbálható ki.

HANGOK ÉS EFFEKTEK

Ahogy a kezdeti játékok fejlődtek, úgy lett egyre fontosabb szerepe az alákevert zenének és hangeffekteknek. A kiállítás második területe a hangalkotás fejlődéstörténetére fókuszál, bemutatva többek között olyan elektroakusztikai hangberendezéseket, mint a hifi, a magnó, a walkman és az MP3-lejátszó.

VIZUÁL

A kiállítás bemutatja a 3D-s grafika fejlődését is, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától eljutottak a vizuális effekteken keresztül a 3 dimenziós képalkotásig.

– Reneszánszát élik a ’80-as, ’90-es évek játékai, mint például a Doom vagy a Super Mario. Sok játékból film is készült, vagyis most is köztünk élnek – mondta Kókány András, az ISTF KFt. (a kiállítás szakmai partnere) tulajdonosa és ügyvezetője.

A konzolok között igazi relikviák vannak, limitált kiadású, rendkívül ritka darabok, ezért a kiállítás eszmei értéke felbecsülhetetlen. Itt viszont ki is lehet próbálni mindegyiket.

– A  elsősorban családi program, mivel legfőképp a családoknak szeretnénk érdekes programokat szervezni. Apa nosztalgiázik, a gyerekek csodálkoznak és játszanak, miközben új élményekkel találkoznak és eközben még tanulhatnak is – hangsúlyozta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A jáTECHtér 10-18 óra között lesz nyitva a Zsolnay-negyed Látogatóközpontjában: augusztus 26-27-én és szeptember 2-3., 9-10., 16-17., 23-24-én. Csoportos akciók és félnapos kedvezményes jegyek is válthatók.

Részletek: www.zsolnaynegyed.hu/jatechter

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő