11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaAz Urániában ünneplik a 25 éves Macskafogót

Az Urániában ünneplik a 25 éves Macskafogót

Díszelőadással ünneplik a Macskafogó negyedszázaddal ezelőtti premierjét vasárnap 17 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A műsor díszvendége a rajzfilm rendezője, Ternovszky Béla lesz, az est házigazdájának szerepét pedig Réz Andás vállalta – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Vajda Melinda, a filmszínház kommunikációs munkatársa.

A programban fellép Tóth Péter trombitaművész, aki a rajzfilm egy betétdalát játssza Nagy László Adrián zongorakíséretével, a vetítés után pedig sajtkóstoló várja a közönséget.

„A Macskafogó volt életem legnagyobb sikere. Szakmai és közönségszinten egyaránt” – mondta el pár éve Ternovszky Béla egy interjújában.

Az 1987-ben bemutatott Macskafogóban a rettegésben élő egerek a gengszterszindikátusba tömörült macskák ellen veszik fel a harcot. Minden reményüket egy japán professzor találmányába, a Macskafogóba vetik, amivel jó útra lehetne téríteni az egerek kiirtásán fáradozó macskákat. A tervrajz megszerzését a szuperegérre, Grabowskira bízzák, aki James Bondot megszégyenítő elszántsággal viszi sikerre a küldetést.

A Pannónia Filmstúdióban készült 96 perces alkotás forgatókönyvét Nepp József írta, az operatőr Neményi Mária, Nagy Csaba és Varaga György volt, a vágás Hap Magda munkája, a film zenéjét pedig Deák Tamás szerezte.

A Macskafogó sikerét a lebilincselő történet mellett sokan a film remek humorának, szállóigévé vált mondatainak, a színes, maradandó karaktereknek, valamint a filmben feltűnő zsánerelemek (kaland, akció, musical, thriller) izgalmas keveredésének tulajdonítják. A szinkron is mestermunka: a főszereplők Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Béres Ilona, Haumann Péter, Kern András, Kállai Ferenc, Körmendi János, Mikó István, Mécs Károly és Sinkó László hangján szólalnak meg.

A rajzfilmet Cat City címmel külföldön is forgalmazták, bár az amerikai mozikba a Disney stúdió ellenállása miatt nem tudott betörni. A magyar rajongótábornak két évtizedet kellett várnia a folytatásra: a Macskafogó 2. – A sátán macskáját 2007 decemberében mutatták be a mozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő