11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaAz utolsó csúf folt is eltűnik a Szent István térről

Az utolsó csúf folt is eltűnik a Szent István térről

Gyakorlatilag az utolsó csúf folt is eltűnik a Szent István térről: már elkezdődött a Zárdatemplom felújítása, a tervek szerint június vége felé végeznek is a homlokzat rekonstrukciójával a szakemberek. De nem ez az egyetlen templom Pécsett, ami megszépül vagy megszépült.

A napokban a figyelmesebb sétálók már észrevehették, hogy felállványozták a Zárdatemplomot a Szent István téren, és megkezdődött a műemlék-épület megújítása. Talán kevesen tudják, hogy ez a templom 2013 óta a Ciszterci Rend tulajdona, ekkor kapták meg a Pécsi Püspökségtől, így a felújítás is a szerzetesrend pénzügyi hátterével indult meg.

Zátrok Attila, a Zirci Ciszterci Apátság műszaki vezetője hangsúlyozta, a templom mellett a szintén a rend kezelésében levő Szent Margit Iskolaközpont valamint az épület másik oldalán található Leőwey Klára Gimnázium homlokzata is megújult a közelmúltban, s valóban nem volt méltó látvány a közöttük álló, rendkívül rossz állapotú templom.

Méltó lesz a környezetéhez a zárdatemplom

Mint a szakember lapunkkal közölte, nagyjából 30-35 millió forintos beruházással, amelynek döntő részét a Zirci Ciszterci Apátság állja, teljesen megszépül a homlokzat és a templomsüveg.

További felújításokra is szükség van, hiszen belül is fel kívánják újítani a műemlék épületet, valamint a bejárat előtti, oszlopok által tartott tetőrészt – erre további forrásokat keresnek. Mivel a templom eredetileg a Miasszonyunk-rendé volt, két imahely is van benne, az egyiket már le kellett zárni, mivel annyira rossz állapotú. Zátrok Attila elmondta, a külső felújítással a tervek szerint június végére végeznek a szakemberek.

A Havihegyi templom is megújul

Egyébként ez nem az egyetlen templomfelújítás. Mint a Pécsi Püspökség közölte, javában folyik a Havihegyi templom megszépítése – ehhez például egy hívő is komoly adománnyal járult hozzá –, emellett megkezdődött a kisjakabfalvai, a simontornyai, a siklósi és a bonyhádi épületek rekonstrukciója is az egyházmegye területén. Idén továbbá Iregszemcsén, Kurdon, Magyaregregyen, Zombán és Dombóváron láthatnak majd munkához a szakemberek.

A közelmúltban fejeződött be a Mohácsi Zárdatemplom megszépítése, és nemrég vehették birtokba a hívek a megújult pécsi Pius-templomot is. Korábban pedig, mint az a pécsiek számára ismert: megszépült a dzsámi, azaz a belvárosi templom és a bazilika is.

[su_box title=”Egyszer már átépítették” style=”noise” box_color=”#f7d970″ title_color=”#ffffff”]A Miasszonyunk-rend 1847-ben Scitovszky János püspök támogatásával telepedett le Pécsett, ekkor kapták meg a Szent István téri templomot. Az épület azonban akkor még nem mai megjelenésében volt látható, mivel az eredetileg barokk stílusban épült 1727-ben. A templomot 1851 és 1854 között megnagyobbították és átépítették romantikus stílusban.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő