13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaBab(zs)ák koncertek a Kodályban

Bab(zs)ák koncertek a Kodályban

Bab(zs)ák koncerteket ad a Pannon Filharmonikusok művészeiből álló Nuovum Kvartett a 0-3 éves korosztály és szüleik részére október 18-al kezdődően a Kodály Központban. Szakemberek szerint a klasszikus zene, valamint a hangszeren való játék elsajátítása fokozza a gyerekek teljesítményét a tanulásban, még a matematikában is. A jelenség Mozart-effektus néven vált ismertté.

Morvay Ágnesnek, a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőjének még a diplomára készülve, 2006-ban jutott eszébe egy vonósnégyes létrehozása, méghozzá speciális közönség, a kismamák és kisbabáik szolgálatára.

Miután ismeretes a komolyzene jótékony hatása magzatra és csecsemőre egyaránt, magyarázza, szerették volna élő közelségbe hozni számukra, hiszen ők másképpen nem tudnának élőben komolyzenét hallgatni.

A 2006-ban megalakult vonósnégyes egy ideig sikeres hangversenyeket is adott, de aztán a kezdetben még a saját gyermeket nélkülöző kamaracsoport tagjai egymás után szülték a babákat, ma már a négyfős zenekar három tagjának öt gyermeke van. Most, hogy a gyermekáldás terén egy kis szünet mutatkozik, a Pannon Filharmonikusok szervezésében, immár az ország egyik legjelentősebb zenei létesítményében újraindul a sorozat.

Olyan műveket választanak, mondja Morvay Ágnes, amelyek dallamosak, könnyen befogadhatóak, ezért minden alkalommal lesz Mozart-mű. Tapasztalatuk szerint Mozart és Vivaldi zenéje különösen leköti a kicsik érdeklődését, talán azért, mert a basszusban gyakran lüktető ritmus az anyai szívverésre emlékezteti őket. Nem véletlen, teszi hozzá, hogy az úgynevezett Mozart-effektust jó ideje kutatják a világ számos részén.

Morvay Ágnes szerint a Mozart-effektus igaz lehet abban az értelemben, hogy egyes mentális feladatoknál fokozza a közvetlen teljesítményt, arra azonban nincs egyértelmű bizonyíték, hogy Mozart zenéje növelné a csecsemők intelligenciáját.

Amerikában volt idő, amikor a törvényhozás szintjére is elért a Mozart-effektus, Georgia állam kormányzója 1998-ban 105 ezer dollárt különített el arra, hogy minden újszülött ingyen Mozart-cédét kaphasson. Frances H. Rauscher idegtudós úgy véli, hogy a Mozart-hatásra építő, nagy lélegzetű programok biztosan nem ártalmasak, és teljesen egyetért azzal, hogy a gyermekek csodálatos kulturális élményekben részesüljenek.

Bab(zs)ák koncertek I.
2011. október 18., kedd 16.00h, Kodály Központ
Mozart: G-dúr kvartett KV 80
Pachelbel: Canon in D
Mozart: D-dúr divertimento
Scott Joplin: The Entertainer

Bab(zs)ák koncertek II.
2011. november 15., kedd 16.00h, Kodály Központ

Vivaldi: Sinfonia in G
J. S. Bach: Air a D-dúr Zenekari Szvitből
W. A. Mozart: D-dúr kvartett KV 155
M. Schmitz: Boogie for Strings

Bab(zs)ák koncertek III.
2011. december 6., kedd 16.00h, Kodály Központ

A. Corelli: Karácsonyi concerto
W. A. Mozart: C-dúr kvartett KV 157
Karácsonyi énekek

Közreműködik: Nuovum Kvartett (Tagjai a Pannon Filharmonikusok művészei: Hóbárné Büttner Orsolya – hegedű, Morvay Ágnes – hegedű, Ján Fruzsina – mélyhegedű, Szécsi-Dobos Lilla – gordonka)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő