5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBányászlakás, mint művészet: avatás Uránban

Bányászlakás, mint művészet: avatás Uránban

Augusztus 30-án, szerdán délután hat órakor Uránváros főterén felavatják a “37 m2” című műalkotást, amely már napok óta meghatározza Uránváros látképét.

Makra Zoltán és Palatinus Dóra alkotása – a művészet eszközeivel élve – a bányászok számára épült lakótelep egyik típuslakását ábrázolja. Méretarányában és a kisebb belterek érzékeltetésében is megfelel egy valódi lakásnak.

Az avatáson Páva Zsolt polgármester és Pierre Vasarely, a francia “Aix-en-Provence Fondation Vasarely” elnöke köszönti a megjelenteket. A rendezvényen fellépnek az Enemy Squad Street Dance és az Üres Tér Társulat tagjai is.

A 37 m2 egy, a Dél-Dunántúli Építész Kamara és az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány közös pályázatnának díjnyertes munkája. A pályázat az EKF ,,Építészet és Kontextus” programsorozatának része volt, a nyertes alkotások különböző kiállításokon és a Vasarely-katalógusban jelentek meg.

Palatinus Dóra és Makra Zoltán pályaműve még a tavalyi év végén nyerte el a pályázat első díját, azonban a megvalósítás rengeteg munkát és hosszú időt kívánt. A szervezők remélik, hogy a közeledő, hagyományosan nagy eseménynek számító “Város Napja” tovább növeli majd az avatás fényét.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő