12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAjánljukA Bányavidék-trilógia Pécsen

A Bányavidék-trilógia Pécsen

Március közepén Székely Csaba Bányavidék trilógiája elevenedik meg egymást követő napokon Pécsett. Egy szerzőtől két helyszínen három drámát láthat a közönség öt színház együttműködésének eredményeként.

A kortárs magyar drámák műhelyeként számon tartott Pécsi Harmadik Színház 2013. decemberében tűzte műsorára Székely Csaba trilógiájának első részét, a Bányavirágot Vincze János rendezésében, s játssza azóta is a közönség kitüntető figyelmétől övezve.

Bányavakság

A Pécsi Nemzeti Színház március elején mutatja be a második darabként született Bányavakságot, méghozzá a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkcióban, Bérczes László rendezésében; a darab kaposvári bemutatójára február 26-án kerül sor.

A budapesti Szkéné Színház pedig – a FÜGE Egyesülettel karöltve – az elmúlt évben vette repertoárjára a trilógia záró darabját, a Bányavizet, melyet Csizmadia Tibor rendezett.

Fotók: MTI
Fotók: Pécsi Harmadik Színház

E három nívós produkciót most egymást követő napokon láthatja a pécsi közönség: március 10-én 19 órakor a Pécsi Harmadik Színházban a Bányavirágot, 11-én 19 órakor a Pécsi Nemzeti Színházban a Bányavakságot, 12-én 19 órakor pedig a Bányavizet a Pécsi Harmadik Színházban.

Úgy hisszük: nem tanulság nélkül való e három mű színpadi feldolgozásával ily módon találkozni. A trilógia első két darabjának hazai felfedezése a Pécsi Országos Színházi Találkozókhoz kötődik: a Bányavirág a 2011-es Nyílt Fórumon megkapta a legjobbnak járó Vilmos-díjat, a dramaturgok és a kritikusok is az évad legjobb drámájává választották, az írót Szép Ernő-jutalomban részesítették érte, s nemrégiben Rómában is bemutatták az angolból olaszra átültetett tragikomédiát, amely 2009-ben a BBC rádiójáték-pályázatán elnyerte a legjobb európai drámának járó díjat.
A Bányavakságot ugyancsak a POSZT-on ismerhette meg a szakma és a közönség; a Bányavíz pedig az Örkény Színház drámapályázatának első díját érdemelte ki.

Három önálló, húsbavágóan mai témát feszegető mű érvényes színpadi megfogalmazását ígéri e trilógia bemutatása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő