5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBaranyában ünnepelnek a világ magyarjai

Baranyában ünnepelnek a világ magyarjai

A Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány első alkalommal rendezi meg 2010. szeptember 14-26. között a világban élő magyarok kulturális fesztiválját a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A Magyarok Kulturális Világfesztiválja a közel két évtizedes múlttal rendelkező Határon Túli Magyarok Fesztiválja kapcsolataira, tapasztalataira alapozva, hagyományait, értékeit beépítve új fesztivállal nyit a térség kultúráját meghatározó nemzetiségek, kisebbségek, valamint a diaszpórában élő magyarok felé.

Tematikus programjai lehetőséget teremtenek a világ kiemelkedő magyar származású alkotó- és előadóművészeinek a bemutatkozásra, s egyben megszólítják a határainkon túl élő kisebbségi közösségeket, előadóművészeket, formációkat. A világfesztivál több műfajban, művészeti ágban szervez programokat, így a komoly- és könnyűzene, a modern tánc, az amatőr filmművészet, a színjátszás, a néptánc, a turizmus, a gasztronómia is helyet kap a kulturális, közösségi életet bemutató kiállítások mellett.

Az eseménysorban találjuk a Szőlő és Bor ünnepét, a Holdviola koncertet, a Kultúrházak éjszakáját, a Kijevi Franchesca quartett műsorát, de hallhatunk zongoraestet Hámos Júliától is, s lesz táncművészeti gálaest is.

A kiállításokon Fadgyas Győző fotóművész, Torma Anna textilművész és Zsakó István festőművész (Kanada), Husz Ágnes kerámiaművész (Japán), Fontana Judit rézkarcművész (Olaszország), Mónos Jenő festőművész (Izland), Gerzabeck Ernie festő, szobrászművész (Ausztrália) és Stein Anna festőművész (Franciaország) munkáiból tekinthetünk meg ízelítőt.

A részletes programterv a baranyaikultura.hu internetes oldalon érhető el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő