Bauhaus: a társadalmasított művészet

Nem közismert, de az egyébként is az összművészetiségre törekvő bauhauslerek mindig nagy hangsúlyt fektettek a közösségi rendezvényekre, az elképzelések közvetítésére. Ebből születtek a weimari és dessaui – majd most pécsi sárkány- és lampionünnepek, színházi előadások.

– Két oka is van annak, hogy kísérőrendezvények kapcsolódnak az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményéhez, a pécsi Bauhaus-kiállításhoz – mondta Burus István, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa, a rendezvények projektgazdája.

– Egyrészt a Bauhaus mindig is törekedett az összművészetiségre; ennek szemléltetéséhez, közvetítéséhez viszont ki kell lépnünk a kiállítótermek falai közül. Másrészt mindig is megvolt az igény az eszmék, elképzelések továbbítására a közönség felé, mai szóval társadalmasításukra.

Burus István hozzátette: ilyenek voltak a múlt század elején a weimari, majd dessaui sárkányünnepek, lampionünnepek, színházi előadások, amelyek 2010-ben Pécsre költöznek.

A város e stílushoz kötődő nevezetességeit Bauhaus-körutakon ismerhetik meg az érdeklődők. Ezek időpontjai: augusztus 29., szeptember 1., 5., 8., 12., 15., 19., 22., 26., 29., valamint október 3., 6., 10., 13., 17. és 20. A városnéző busz indulási ideje: 9.30, 11.30, 14.00, 16.00, a Bauhaus-járat a Káptalan utcából indul. A túra ára 2500 Ft /fő. Jelentkezni a kiállítás helyszínén és a bauhaus.jpm.hu -n lehet.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat augusztus 28., szeptember 9., 16., 30., október 14., 22. dátumokkal tartanak, reggel 9, 11.30 és 14 órai kezdettel. Díjuk 800 forint fejenként, a jelentkezés feltételei a túráéhoz hasonlóak.

A Bauhaus Absztrakt Színház a Bóbitában kap helyet szeptember 19-én este hétkor. Aki a sárkányeregetést a Bauhaus alapjaira helyezné, megteheti a Sárkányünnepen, ennek tervezett ideje szeptember 27-e délután négy és hét között, helyszíne várhatóan a Rókus-domb.

A Lampionünnepet október 22-én este hattól kilencig a kiállítás helyszínén – a lampionok elkészítése erejéig –, majd a Széchenyi téren – itt már az eregetés lesz – ülhetik az érdeklődők.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés