10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKoncertBeethoven jazzesítve

Beethoven jazzesítve

A Sárik Péter Trió X Beethoven című műsorában a világhírű zeneszerző szimfóniáinak és zongoraszonátáinak jazzesített átiratait hallhatja a közönség október 20-án, 19 órakor a Kodály Központban.

A Sárik Péter Trió saját szerzeményei bemutatása mellett hosszú évek óta játszik műfajtól független jazzátiratokat. A Beethoven-program a nagysikerű Jazzkívánságműsor sorozat folytatása, melyben felidézik azt a kort, mikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt.

A koncertről, melyen Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit hallhatja a közönség, Sárik Péter így nyilatkozott:

„Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Emellett megpróbáltam elképzelni, hogyha a Mester ma élne, hogyan hangszerelné át saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne. Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál. Bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern jazz és popzene új stílusjegyeit. Az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket.”

A koncerten közreműködik a Pécsi Vonósok, akik rendszeresen adnak különböző jellegű egyházi, világi, ismeretterjesztő és gyermek-hangversenyeket, de több külföldi meghívásnak is eleget tettek már. A Nívódíjas zenekar minden zenei korszakból szívesen választ műsorába, szeret elkalandozni a crossover világába, így a jazz és a komolyzene párosítása is remekül megfér repertoárjában. Karmester: Győri Kornél

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő