Már csak egy nap! Január 15-én este hét órakor mutatja be a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán Giacomo Puccini egyik legnépszerűbb operáját, a csodálatos fülbemászó dallamaival elvarázsoló Bohéméletet. Benéztünk az egyik próbára.

A klasszikus rendezésekhez képest most egy modern, a koronavírus jelenleg is nehéz időszakában talán még jobban értelmezhető elképzelést tár a közönség elé Bozsik Yvette: egy olyan világot ismerhetünk meg, mely nagyon elveszett, szegény és szürke, túlélői csak tengődnek, céltalanul bolyongnak – a végítéletre vár minden.

A színpad háború sújtotta övezet, Párizs elveszett, szürke, szegény kis emberek gyűlnek össze a téren, a gyerekek üres arccal veszik elő telefonjaikat és lövik egymás után a szelfiket. 

Első látásra még zavaros lehet a kép

Ahogy a járvány idején nem is olyan régen még zárva volt szinte minden, elcsendesedtek a színházak és koncerttermek is, úgy lehet párhuzamot vonni a darabbal: a művészet leértékelődött, a művészek számkivetetté váltak, senkinek sem kellenek.

A rendezői koncepció kicsit még tovább megy, e szerint a főszereplő bohémek – költő, zenész, festő, filozófus – allegorikus megtestesítői az apokalipszis négy lovasának, ezek a háború, a betegség, az éhínség és a halál. Ebben a világban a szép és tiszta Mimi lehet a megváltó, akinek tragikus sorsa tanítja meg arra a szereplőket, hogy a szeretet nélkül nincs értelme az életnek.

Tatai Nóra és Tötös Roland mint Mimi és Rodolfo – már nem először láthatjuk őket együtt a pécsi színház színpadán
Ottjártunkkor az énekesek még nagyon finom hangon énekeltek, bizonyára a premierre tartogatják erejüket

Bár a Pécsi Nemzeti Színház ajánlója szerint „Puccini olyan fájdalmat és szegénységet vizionált 1895-ben írott művében, amely a 21. századi valóságunkban látszik beteljesedni”, a darab mindezek mellett az életről – melynek része a szerelem, a barátság, a veszteségek és a halál is – az életigenlésről szól karaktereivel, szenvedélyes, szép dallamaival.

Illetve mindenki döntse el, számára mit jelent a mű.

Íme kedvcsináló képeink:

További részletek a darabról itt olvashatók.

Hirdetés