Bogányi Tibor hatodik évadát zárta Pécsett

A karmestereknek általában csak a hátát látja a közönség, azonban mégis az egyik, ha nem a legfontosabb láncszemnek számítanak egy előadás során. Nincs ez másképp Bogányi Tiborral sem, aki immár hatodik évadát zárta a Pannon Filharmonikusoknál. Az évről évre komoly eredményekkel büszkélkedő zenekar vezető karmestere rácáfol a „szomorú zenészek” sztereotípiájára.

hirdetés

Bogányi Tibor vezető karmester a hatodik évadát zárta a Pannon Filharmonikusoknál. Személyisége megdönt számos sztereotípiát: a Finnországból érkező karmester a hideg északról közvetlenséget hozott az együtteshez, ahol kiegyensúlyozott szakmai légkörben, a zene komolyságát örömteli muzsikálással oldja fel. A 2016/2017-es évadban a zenekar olyan hangszeres szólistákkal lépett színpadra, akik nemzetközi pályafutása, eredményei megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor a pécsi együttes vezető karmesterével közös munka többletet nyújt még a világ vezető művészeinek is.

„A velünk dolgozó művészek értékelik a profizmust, ami szükséges ehhez a szintű közös munkához, és amit meg is találnak nálunk. A szívüket viszont a PFZ-nél a „muzsikálni vágyó többlet” és a Kodály Központ húzza vissza. E kettő együtt egy nagyon ritka, inspiratív helyet teremt a világban.” – emeli ki a pécsiek vezető karmestere.

A magyar zenei élet számos újdonságot köszönhet a karmesternek. A Finn Oroszlán Lovagrenddel kitüntetett dirigens számos finn zeneszerző művét mutatta be hazánkban, de neki köszönhetjük a Rijekai Operaház énekeseinek debütálását is Pécsett a Kodály Központban. Felkérésére a zenekar rezidens szólistája, Benjamin Schmid Bartók Béla II. hegedűversenyét vette fel az elmúlt évadban a Pannon Filharmonikusokkal, és a következő évadban a legendás hegedűművész jazzhegedűs oldalával mutatkozik be a pécsi közönségnek.

Bogányi Tibor 15 hangversenyen állt a karmesteri pódiumra, ahol nem egy alkalommal embert próbáló teljesítményét követhették végig azok, akik a Pannon Filharmonikusokkal tartottak a 2016/2017-es évadban. Újdonságok és szakmai kihívások kísérték ezt az időszakot is. A karmester vezényletével a pécsiek először válthattak jegyet balettelőadásra a Kodály Központban, részt vehettek Bartók színpadi műveinek főpróbáin és bemutatóin. A gordonkaművészként is elismert dirigens a barokk játékmódot és a kamaramuzsikát is a nagyzenekari hangzás elmélyítésének szolgálatába állítja, és maga is vállalja a megmérettetést: csellistaként Fenyő László partnereként hallhattuk Vivaldi kettősversenyében novemberben a Kodály Központban és a Müpában, tavasszal pedig első alkalommal vezényelte J. S. Bach monumentális Máté-passióját. A sokoldalú művésznek köszönhetően a legendássá vált újévi tapsorkán közepette kreatív műsor-összeállítással köszöntötte a zenekar a magyar olimpikonokat, és nagysikerű fesztiválnyitó hangversenyt adott a Bartókplusz Operafesztiválon az évad végén.

A zenekar nemzetközi kultúraközvetítő tevékenységében Bogányi Tibor jelentős szerepet vállal. Pécs és Szarajevó állami díjjal elismert kulturális együttműködésére volt példa az általa vezényelt 1956-os emlékkoncert 2016 októberében, vendégkarmesterként 2017 nyarán az Opatija Fesztiválon dirigálja a Rijekai Operaház Aida előadását, a következő évad őszén pedig a Varasdi Barokk Esték keretében lép fel a Pannon Filharmonikusokkal.

Igazán rendhagyó módon a zenekar vezető karmestere 2017 szeptemberében két hét alatt három megnyitót fog vezényelni Pécsett. Szeptember 1-jén a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából a Város Napi Díszhangverseny ünnepi műsorát dirigálja Bogányi Tibor. Szeptember 7-én a Pannon Filharmonikusok nyitó hangversenyén áll a karmesteri pódiumra, majd szeptember 15-én a Széchenyi téren a Kodály évet fogja megnyitni a PFZ vezényletével. A Kodály Ünnepi hangverseny további különlegessége, hogy a zenekar hosszú idő óta először lép színpadra Pécs főterén.