Boroscímkékből nyílik kiállítás

Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a kisharsányi Vylyan Pincészet, a tárlat november 10. és 29. között tekinthető meg a pécsi Hattyúház Galériában.

A pincészet szerdán az MTI-hez is eljuttatott tájékoztató anyagában felidézte: először 2005-ben adtak lehetőséget arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem harminc év alatti művészeti szakos hallgatói, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói megtervezzék a vállalkozás újborának címkéjét.

Az elmúlt hét évben meghirdetett pályázataikra több mint ezer boroscímke-terv érkezett, közülük a győztesek és mintegy negyven további alkotó munkáit most együtt mutatják be a nagyközönségnek. Az este hat órakor kezdődő megnyitó résztvevőinek újborkóstolóval és mesterszakács által készített finomságokkal is kedveskednek, november 27-én pedig művészpiacot rendeznek.

Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója korábban az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a tárlat jelentős érdeklődésre tart számot, mert a borokra egyre több ember kíváncsi. Bővülnek a fogyasztóknak a borokkal kapcsolatos ismeretei és ebből következően minden érdekes lehet, ami ehhez az italhoz kötődik.

Iványi Emese, a Vylyan pincészet marketingvezetője azt jegyezte meg, hogy egy amerikai borszakíró korábban komoly kritikával illette a magyar borospalackokra kerülő címkéket. Úgy találta, azok világszinten felvállalhatatlanok.
A marketingvezető amellett, hogy hangsúlyozta, ezzel a borászok nem értenek egyet, rámutatott: az elmúlt három évben egész Magyarországon rendkívül fantáziadús és a korábbiaknál egyedibb címkék születtek.

Megítélése szerint a magyar boroscímke-dizájn hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az alkalmazott grafika nagyon érdekes terület lett a borászat számára, amely nemcsak a jó minőségű borokkal, hanem a művészekkel közösen a palackok külső megjelenésével is komoly értékeket teremthet.

A Vylyan idei Bogyólé címkepályázatán az első díjat a korábbi kétszeres második helyezett, Vidákovich Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem festő szakos hallgatója kapta. Az általa tervezett, megszemélyesített poharat ábrázoló boroscímke a pincészet 18 ezer palack zweigelt-portugieser újborát díszíti.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés