Budapestre költözött a Pécsi Balett

Felpörögtek a jubileumi év eseményei: a 60 éves Pécsi Balett már a második premierjét tartja Budapesten, ezúttal végre nézők előtt.

Csak egy hónapja mutatta be a társulat a Müpával közös programként a Vasarely etűdök című balettet online, most újabb produkció debütál Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban  – írja a Pécsi Balett lapunkhoz eljuttatott közleményében.

ÁdámÉva címmel Molnár Zsolt Harangozó-díjas és Szabó Márton koreográfiájával, Iványi Marcell koncepciójával és rendezésében, Philippe Heritier és Szabó Balázs eredeti zenéjére készül a pécsi művészek legújabb táncszínházi előadása, melyet Fodor Antalnak ajánlanak.

„Eredetünkben egyek voltunk, a teremtett világban egységre vágyik mindenki.”

Kilenc – egymástól időben és térben független – képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség.

Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a kettészakadt férfit és nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában – az írott történelem eseményein keresztül

– olvasható a balett beharangozójában.

A mű üzenete: „a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni”.

A budapesti bemutatóra június 26-án 19.00-kor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban, a pécsi bemutató november 13-án lesz 19.00-kor a Pécsi Nemzeti Színházban.

További részletek itt olvashatók.

Hirdetés