5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsCafé Zacc: A magyar grafika aranykora

Café Zacc: A magyar grafika aranykora

Méltóképpen összegzi idei „GrafiKaland Pécsen” című kiállítás-sorozatát a Café Zacc Galéria: egy olyan nagyszabású kiállítással zárják a 2010-es évet, amely terveik szerint a magyar grafika világában nyújtana hasonlót, mint az ugyancsak a Pécs2010 EKF program keretében megrendezett és most véget ért nagy sikerű Bauhaus-, illetve a hamarosan megnyíló Nyolcak-kiállítás.

A Magyar grafika aranykora címmel október 30-án nyílik új kiállítás a Café Zacc Galériában (Pécs, Jókai tér 11.). A tárlaton a XX. század második felének nagy magyar grafikusai kapnak helyet. Köztük a pécsi kötődésű Gábor Jenő és Martyn Ferenc, továbbá Borsos Miklós, Gross Arnold, Kass János, Koffán Károly, Kondor Lajos, Reich Károly, Láng Rudolf, Pituk József, Rékassy Csaba, Réti Mátyás, Szász Endre, Würtz Ádám és még sokan mások.

– Az összegző kiállítás szervesen illeszkedik a GrafiKaland sorozatba– mondta a szervező, Dravecz Róbert, aki a tárlat anyagát több gyűjtőtől és különböző gyűjteményekből válogatatta össze. A Pécs2010-es projekt által is támogatott rendezvény több mint harminc művész közel kétszáz alkotását mutatja be. A tárlat előzményeihez tartozik, hogy a Café Zacc Kávézó mindig is felkarolta a régió tehetséges alkotóit, és bemutatkozási lehetőséget biztosított nekik.

Az idei évben, májusban indították grafikai kiállítás-sorozatukat, amelyben többek között Würtz Ádám, Hincz Gyula, Gross Arnold, Gácsi Mihály, Réti Mátyás, Szabó Vladimir, Rékassy Csaba munkásságát bemutató kiállítások kaptak helyet. Dravecz Róbert igazán nagy sikernek értékelte a GrafiKaland projekt eddigi rendezvényeit.

A finálét jelentő, A magyar grafika aranykora című csoportos kiállításban helyet kapott Gábor Jenőről a szervező kiemelte: egyfajta összekötője, hazai szellemi társa volt a külföldre távozott pécsi származású kubista és Bauhaus-alkotóknak. Gábor Jenő mellett Martyn Ferenc pécsi kötődése tekinthető meghatározónak a felvonultatott művészek közül.

Tervezik azt is, hogy ha az év végéig meghirdetett – most nyíló kiállításnak is helyet adó – ingatlant jövőre is biztosítja a város, akkor januárban ezt a kiállítást néhány hónapra meghosszabbítva, mintegy második felvonásként más jelentős művészeket és további műveket is bemutatnak majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő