Cataracta – Kongó magyar szemmel

Egy hétéves kongói kislánynak egy magyar orvos adta vissza a szeme látását a semmi közepén álló műtőjében – és mindezt Hajdú D. András végigfotózta.

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten. Angol nyelv és irodalomból szerzett diplomát 2012-ben, szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Fő érdeklődési területe a dokumentarista fotográfia, elsősorban a magyar és kelet-európai valóság megörökítése.

_HDA7352

Sorozatai közül több éveken átívelő munka eredménye. Gyakran használ multimédiás eszközöket. Jelenleg szabadúszó és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotóriporteri tagozatán tanít. Számos díjat nyert különböző rangos pályázatokon, többek között elnyerte a Pictures of the Year pályázat első díját 2015-ben, tizenkilencszeres Magyar Sajtófotó Pályázat-díjas (háromszor nyerte el a nagydíjat és kétszer a Munkácsi Márton díjat). Három alkalommal kapta meg a Pécsi József Ösztöndíjat, illetve a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá háromszor nyerte el a Hégető Honorka multimédia díját és 2014-ben elsőként a Hemző Károly díjat.

A Cataracta fotósorozat története: dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt három évvel ezelőtt. A műtétet igazán gyönyörű, de egyben megrendítő képekkel dokumentálta Hajdú D. András.

A sorozatot már kiállították Bécsben és Budapesten is, a jövőben pedig Brüsszelbe is eljut.

A Zsolnay Kulturális Negyed E78 – Kemenece Galériájában 2016. szeptember 15-től október 14-ig látható.

Hirdetés