12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsCézanne, Matisse és a Nyolcak

Cézanne, Matisse és a Nyolcak

Megnyílt a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás, amely csaknem kétszáz rendkívüli olajfestményt, több száz grafikát vonultat fel.

A Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos alkotta Nyolcak festőcsoport munkásságán kívül, az őket inspiráló vagy velük párhuzamosan alkotók – így Cézanne és Matisse – műveit is bemutatják.

A 20 milliárd forintra biztosított kiállítási anyagot mintegy 80 köz-és magángyűjteményből válogatták, s a művek március végéig lesznek láthatóak a Modern Magyar Képtárban.

A megnyitón Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy immár csak három hét van vissza az EKF-évből, s a címet az északi Turku és Tallin városa veszi át. Mint mondta, imponálóan gazdag és sokszínű volt a Munkácsy-trilógiát, a Rippl-Rónai József munkáit, vagy éppen a Bauhaus-tárlatot is felvonultató EKF-program, erre erősít rá a Nyolcak-kiállítás.

Hozzátette: annak fényében különösen érvényes ez a megállapítás, hogy a kulturális évad előtt is sokan úgy vélekedtek: a programból országos és nemzetközi blama lesz, ám a gödörből kikerült Pécs.

A megyei közgyűlés elnöke, Hargitai János elmondta: a megyei projekt részeként már megújult a Múzeumutca, elkészült a Tudásközpont és a Modern Magyar Képtár is. Ez utóbbi kapcsán Kisteleki István tervező munkáját emelte ki, aki a barokk épület pompáját a modern világgal – a fémmel és az üveggel – társította, de a projektben részt vett Szécsi Zsolt is korábban, aki most pécsi főépítészként dolgozik, s megemlítette a Laki Zrt.-t is, a beruházás kivitelezőjét.

Az elnök megköszönte a jelenlévő Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, hogy lehetőséget teremtettek a megyének az EKF-programban való részvételre, s szintén köszönetet mondott a megyei múzeumok munkatársainak, igazgatójának, a kiállítás kurátorainak a tárlat megrendezéséért.

Az eseményen részt vett Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria helyettes vezetője, Franciaország magyarországi nagykövete, René Roudaut, valamint Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter. A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő