8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaCigány kulturális napok kezdődtek Pécsen

Cigány kulturális napok kezdődtek Pécsen

A cigányság történetével és roma művészek alkotásaival ismerteti meg az érdeklődőket, valamint több zenés-táncos rendezvényt is kínál a Cigány kulturális napok programsorozata, amelyet péntektől immár huszadik alkalommal tartanak a baranyai megyeszékhelyen.

Kosztics István, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke azt MTI-nek elmondta: a kétnapos rendezvény A cigányság történeti múltja és jelene Magyarországon című konferenciával indult a Rácz Aladár Közösségi Házban, ahol történészek, levéltárosok, a cigányság múltjának kutatói tartottak előadást a romákkal kapcsolatos sztereotípiákról, a szocializmusnak a romákra gyakorolt hatásáról.

Ezen kívül szó volt cigány mesékről és mesemondókról, a sajtóhírek alapján a cigányságról alkotott képről, és arról is, miként változott a cigányság megjelenése a 19. század művészetében.

Női ábrázolás a kortárs magyar képzőművészetben címmel kiállítás nyílt a közösségi házban, este pedig indiai ételkóstolóra várják az érdeklődőket.

Kosztics István közölte: szombaton cigány kézművesek regionális kiállítására kerül sor, amelyet egész napos kézműves bemutató és vásár kísér. Délelőtt országos konzultációt tartanak jogvédő szervezetekkel a diszkrimináció elleni összefogásról, délután pedig folklór együttesek, tánccsoportok bemutatóit láthatja a közönség. A Cigány kulturális napokat szombat este a Csőke Renáta Quartet koncertje zárja.

Az egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy a szervezet számára kiemelten fontos a cigányság hagyományainak ápolása és bemutatása, már csak azért is, mert egyre erősebb az előítélet a romákkal szemben. „Meg kell mutatnunk, hogy a cigányság értékeket hordozó nép is, s ennek a kultúrának számos vetülete van” – mondta.

Szavai szerint a cigányság kultúrája, művészete komoly fejlődésen ment keresztül és magukkal a cigányokkal is szeretnék elfogadtatni, hogy kultúrájuk gazdagabb, mint amit maguk vagy mások gondolnak róla. „Sok értékes ember van köztünk, akikre méltán lehetünk büszkék” – közölte. Megjegyezte, hogy Pécs tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programjain nagy sikerük volt roma együttesek koncertjeinek, a roma színházi fesztiválnak, az országos cigány író- és költőtalálkozónak.

Úgy vélte: a cigányság történetével kapcsolatos kutatások is rendkívül eredményesek, a Cigány kulturális napok hagyományos történeti konferenciáira meghívott szakemberek minden évben számos új adattal gazdagítják az eddigi ismereteket. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy az előadásokat könyv formájában is megörökítjük. Most készül a harmadik kötet” – jegyezte meg Kosztics István.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő