Cirkusz a színházban! – 16 éven felülieknek

Két különleges produkció koronázza meg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa „új cirkusz” irányzatát bemutató programsorozatát, amely a nyári Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivállal (CUF) indult, s a Cirkusz a színházban! minifesztivállal folytatódik: az ausztrál Circa és az angol Tigers Lillies társulata lép föl a Pécsi Nemzeti Színházban.

hirdetés

A 2010-es Európai Kulturális Év programjában az „új cirkusz” iskola különféle irányzatának képviselői szerepeltek: kezdve a nehezen besorolható Ennio Marchettóval (áprilisban lépett fel a Pécsi Nemzeti Színházban a világhírű komikus, aki számtalan papírfigurával attraktív módon élő rajzfilmet vitt színre), folytatva a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál tuniszi, francia, argentin és magyar fellépőivel, augusztusban a La Clique-kel (az új burleszket, a cirkuszi számokat, a varieté erotikus világát vegyítve a kortárs varietével, 2008 óta már csak színházi körülmények között lép fel a társulat).

És folytatódik a sor: november 8-án este fél nyolctól a Pécsi Nemzeti Színház Kamaratermében lép fel a Circa, a jeles ausztrál társulat, mely az „új cirkusz” irányzat elkötelezett képviselője. Előadásaikban a cirkusz és a kortárs tánc elemei keverednek a legmodernebb és a leghagyományosabb színházi megoldásokkal. A fizikailag lehetetlennek tűnő mozdulatsorok költői érzékenységgel párosulnak, és lényegülnek át lenyűgöző színházzá. A Circa előadásai a cirkusz határait feszegető poétikus performanszok, melyeket évente, szerte a világon mintegy 50.000 néző csodál meg. A 2009-ben bemutatott Circa a társulat három, legnagyobb sikert elért előadásának összegzése. Edinburgh és London után az előadás ezúttal Pécsett lesz látható.

November 9-én, a Cirkusz a színházban! minifesztivál második napján 18, illetve 21 órától a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínházában az angliai Tiger Lillies a Freakshow című előadásával lép fel. A „kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója” ezúttal egy cirkuszcsapattal kiegészülve lép színpadra Pécsett, ebben a formában Magyarországon először. A beskatulyázhatatlan angol zenekar az opera és a cigány dallamok sajátos ötvözetéből építkezik, így énekelve meg a periférián élők történeteit. A zenekar énekese, Martyn Jacques hét éven keresztül képezte magát operaénekesként, azon belül is a falzett stílust sajátította el.

A The Tiger Lillies ezúttal azok világáról mesél, akik bár velünk élnek, életükről vajmi keveset tudunk. Ők a cirkuszvilág „klasszikus” szereplői, a törpék, a valamilyen testi fogyatékossággal élők, akiket közporondra téve volt szokás mutogatni – ma már mondhatjuk – a letűnt időkben. A Freakshow a szomorú szépséget, a tragikus sorsokat énekli meg a maga utánozhatatlan stílusában. Egy estén, két alkalommal is teátrális, szürreális rémálmot varázsol az előadás rendezője, Sebastiano Toma a Pécsi Nemzeti Színház színpadára. Az előadás megtekintése 16 éves kor felett ajánlott.

November 8., 19.30
Circa
Belépőjegy: 2200 Ft
November 9., 18.00 és 21.00
The Tiger Lillies Freakshow
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!
Belépőjegy: 2200 és 1800 Ft

Jegyek vásárolhatók a Pécsi Kulturális Központ információs irodájában (Széchenyi tér 1., tel.: 72/336-622)