10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaCsaknem 70 ezren látták a Munkácsy-trilógiát

Csaknem 70 ezren látták a Munkácsy-trilógiát

Hatvanhatezer látogatót fogadott a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató, hétvégén zárult kiállítás Pécsett. Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás együtt először és feltehetően utoljára volt látható a baranyai megyeszékhelyen.

A monumentális alkotásokat pénteken kezdik el csomagolni: feltekerve, speciális hűtőládákba helyezve, hűtőkamionnal szállítják a Nemzeti Galériába őket. Pécs mintegy harmincmillió forintot költött arra, hogy eleget tegyen a kiállítás szigorú feltételeinek. A három festményt egy nagyobb Munkácsy-kiállításon hamarosan bemutatják a fővárosban is

Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt Munkácsy legjelentősebb bibliai témájú festményeinek tekinthetők. Közülük az Ecce Homo azért is különleges, mert ez volt a művész utolsó képe, amelyet már nagy betegen készített.

A trilógia bemutatásával Pécs immár másodszor tisztelgett a magyar művészettörténet egyik legnagyobb alakja előtt, hiszen az Egyesült Államokban élő magyar üzletember, Pákh Imre gyűjteményéből összeállított Munkácsy-képek Amerikából című kiállítássorozatnak 2006-ban a Dunántúl legnagyobb városa is egyik állomása volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő