5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKoncertCsodálatos adventi műsorral vár mindenkit a Vasasi Szent Borbála Egyesület

Csodálatos adventi műsorral vár mindenkit a Vasasi Szent Borbála Egyesület

A Vasasi Szent Borbála Egyesület december 7-én délután hagyományos Szent Borbála-napi ünnepségére invitálja a kicsi és nagy érdeklődőket, akiket a hamisítatlan adventi koncert után némi enni- és innivaló, illetve kötetlen beszélgetés vár a régi bányászotthon dísztermében. (x)

[su_note note_color=”#20a125″]Az egyesület 2006-ban alakult. Azóta több programjuk – mint például bányásznapok, ünnepségek, és koncertek – mellett minden évben megemlékeznek a Nemzeti Összetartozás Napjáról a templomkertben általuk felállított Trianon-emlékműnél és az 56-os kopjafánál, valamint saját kezdeményezésként létrehozták Pécsett a szintén Szent Borbáláról – a bányászok védőszentjéről – elnevezett emlékparkot, és más, bányászok előtt tisztelgő emlékműveket is. A Vasasi Bányász Fúvószenekarral közösen folyamatosan erősítik a nemzeti összetartozást határon túli magyarokkal is. Az egyesület korábban a város Pro Communitate díjban is részesült, a helyi civil közösség érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként. [/su_note]

Az egyesület 2007 óta minden évben megemlékezik Szent Borbáláról, a bányászok védőszentjéről. Van, amikor bányászati emlékművet avatnak, máskor ünnepi műsor keretében biztosítják volt bányász munkatársaik találkozóját. Az idén december második hétvégéjén sorra kerülő programról Ruzsicsics Ferenc egyesületi elnököt kérdeztük.

– Mit kell tudni a Szent Borbála-napi programról?

– Szent Borbála napi ünnepségünk a régi bányászotthon dísztermében lesz. Fellépőink helyiek: a 90 éves Vasasi Bányász Fúvószenekar, a Bányászszív Dalcsapat, és a Swing Ladies. Rendezvényünk elején meggyújtjuk a második adventi gyertyát és 1 perces néma felállással tisztelgünk az elhunyt volt bányász kollégáink előtt. Ezután átadjuk legtöbbet teljesített önkénteseinknek az elismerő okleveleket, majd megnézzük az ünnepi műsort. A végén elénekeljük a bányászhimnuszt és kötetlen beszélgetés kezdődik a szolid büfé asztal mellett volt munkatársainkkal. Sokan szoktak eljönni, mert a színvonalas műsor mellett, baráti szívélyes vendéglátással éves üzemi szintű találkozóra emeltük ezt az ünnep napot – foglalta össze Ruzsicsics Ferenc.

– Kiknek ajánlják leginkább a programot? 

– Programunkat minden korosztálynak ajánljuk, hiszen advent második hétvégéjén, a várakozás jegyében, szívünket-lelkünket ünnepi díszbe felöltöztetve, közösen ünnepelhetünk. Ezzel azt a kohéziós erőt, ami régen a bányászokat jellemezte, újra megélhetjük – fogalmazott az egyesület elnöke.

– Mik lesznek a program különlegességei, legjobb részei?

– A program különleges részei az adventi hangulat, valamint a színvonalas ünnepi műsorban való részvétel lesznek. Ünnepségünk végén több szemben ott szoktak csillogni az emlékezés és az öröm könnyei, a műsor szépsége és meghatottsága. A találkozás öröme rég nem látott munkatársainkkal, egy szendvics és egy pohár üdítő mellet visszavarázsolja a régi idők hangulatát, a nagy széncsatákat – így Ruzsicsics Ferenc.

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás 

és Kohézió Erősítése Pécs Városában (TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001) című projekt keretében valósul meg. 

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő