4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaCsütörtökön elsüllyed az értelem

Csütörtökön elsüllyed az értelem

A hét negyedik napján a kultúra két alappillére, a komolyság és a humor kapja a főszerepet, Krzysztof Penderecki és Dolák-Saly Róbert tolmácsolásában.

Este fél nyolckor élő legendát köszönthetnek a komolyzene kedvelői: Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző-karmestert látogat el hozzánk. A Pannon Filharmonikusok a „KORtársak Ma” című sorozat vendégeként fogadja a nagymestert, a koncerten a szerző műveiből készül válogatás nyújt ízelítőt a zeneértőknek és érdeklődőknek, Penderecki karmesterként járul hozzá az előadáshoz.

A 77 éves zeneszerző hosszú pályája során tanított a Krakkói Zeneakadémián, a Yale Egyetemen, emellett tiszteletbeli doktora a rochester-i, washington-i, belgrádi, s még sok világváros egyetemének is. Zenéjére főleg a hagyományok tisztelete, a világiasság és a dramatikus hangnem jellemző. Sok művét használtál fel drámai filmekben, úgymint Ragyogás, Viharsziget, s az Ördögűző.

Este nyolckor az Ifjúsági Házban az abszurd humor jeles képviselője, Dolák-Saly Róbert lép színpadra. A zenész-humorista Agyatlantisz című műsorával jön el hozzánk.

Dolák-Saly Róbert pályáját zenészként kezdte, fellépett az Omega együttessel és Kovács Katival is. A fordulópontot Laár András jelentette, aki meghívta egy humoros előadására. Az est sikere vezetett később a L’art pour L’art Társulat megalapításához. A humorista a régi és az újabb társulatban egyaránt részt vesz, emellett könyveket ír, filmekben játszik, s a zenészi pályát sem hagyta el.

Agyatlantisz egy elsüllyedt kontinens, „valahol a komédia és a tragédia határán”, ahol csak az abszurditás létezik – így foglalható össze a két évvel ezelőtt megjelent könyv tartalma, amely egy korábbi írás, a Madáretető folytatása.

Ez a könyv hívta életre azt az előadás-sorozatot, amely garantálja a nevetést, a sírást, s főképp a kettő keverékét.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő