“Devenérből” is fordítanak Abaligeten

Denevérnapot tartanak a denevérek titokzatos világának megismerésére augusztus 27-én a baranyai Abaligeten.

A szervező Duna-Dráva Nemzeti Park és a pécsi állatkert munkatársai este nyolc órára, a barlang bejárata elé várják az érdeklődőket – áll a nemzeti park igazgatóságának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós denevérkutató által vezetett kétórás, ingyenes program résztvevői megtudhatják, milyen módszereket alkalmaznak a denevérkutatáshoz, majd hálóval befogott denevéreken ismerkedhetnek a fajok egyedi jellemzőivel. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy a repülő emlősök hangját az emberi fül számára hallhatóvá alakító detektorral meghallhassák.

Abaliget kiemelt szerepet tölt be a denevérekkel kapcsolatos ismeretterjesztésben. A barlang szomszédságában Denevérmúzeum nyílt 2004-ben azzal a céllal, hogy a Magyarországon élő összesen 24 denevérfajt megismertesse, megkedveltesse a látogatókkal és segítsen a hozzájuk kötődő alaptalan félelmek leküzdésében.

A nemzeti park a bemutatóhelyet 60 millió forintból, a cseppkőbarlang szomszédságában álló turistaházból alakíttatta ki. A pénzből felújíttatták a leromlott állagú, 30 éve emelt épületet és alkalmassá tették a repülő emlősökkel kapcsolatos gyűjtemény fogadására.

A preparált állatok, fotók, a hozzájuk tartozó ismertetők, filmek és különböző számítógépes animációk révén az érdeklődők betekintést nyerhetnek a denevérek életébe, információkat kaphatnak életkörülményeikről, továbbá a védelmük érdekében tett intézkedésekről.

A látogató a múzeumba lépve egy padláson találja magát, ahol megfigyelheti a gerendákon függeszkedő denevéreket, valamint a helyiség más lakóit, baglyokat, nyesteket, egereket. Később benézhet egy barlangba, melyből denevérek hangja hallatszik és egyebek mellett ismerkedhet a repülő emlősök előfordulását jelző interaktív térképpel is.

A Mecsek egyébként a hazai denevérek egyik kedvelt élőhelye, az abaligeti barlangban és környékén 20 faj egyedei is megtalálhatóak.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés