Díjeső a LOKART-on: óriási siker volt az első pécsi képzőművészeti fesztivál

Nagy sikerrel zárult a LOKART, ahol a művészeti programok mellett szakmai díjakat is kiosztottak, ráadásul a tervezettnél többet, hiszen számos kiemelkedő alkotás született.

A fesztivál keretében 60 pécsi alkotó munkáiból nyílt kiállítás a Pécsi Galériában, valamint a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában. Az alkotások a márciusban kiírt, mozgás tematikájú pályázat legjobbjai – derül ki a Zsolnay Örökségkezelő NKft. lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az előválogató zsűrit Pinczehelyi Sándor, Szluka Balázs és Fekete Valéria alkotta. A fődíjat odaítélő szakmai zsűri tagjai: Petrányi Zsolt (a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény főosztályvezetője), Kozma Zsolt (független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője – Brüsszel) és Nagy András (Janus Pannonius Múzeum – osztályvezető, főmuzeológus) voltak. A kritikusok díját Nagy Gergely (Artportal főszerkesztője), Százados László (a Balkon szerkesztője) és Aknai Katalin (művészettörténész, műkritikus) ítélték oda.

A LOKART 300 ezer forintos fődíját a Zsolnay Örökségkezelő NKft. alapította, amelyet végül három kiállítónak megosztva ítéltek oda a bírák:

Gáspár György Reuptake (Pécsi Galéria), Gyenes Zsolt Lumage (Martyn Galéria) és Makra Zoltán a/series/5 (Pécsi Galéria) munkáit emelték ki.

A kritikusok díját Palatinus Dóra nyerte el Lehetséges irányok (Pécsi Galéria) című alkotásával. Ezzel lehetőséget kapott, hogy 2022-ben egyéni kiállítással mutatkozhasson be a Pécsi Galériában.

A Martyn Galériában kiállíthat emellett Burkus Judit Story of my life és Vercz Szilvia Kicsinyített mozdulatok című műveik alapján.

Külső belvárosi helyszínek is csatlakoztak a tárlathoz: kirakataikban egy-egy műalkotást mutatott be a Corvina Könyvesbolt, a Lyr Kávézó, a Szünet kávézó, a Bagolyfészek Antikvárium, a Kiko Designbolt és a PONT dizájn- és divatüzlet.

A fesztiválon rendezett szakmai beszélgetéseken pedig a hazai képzőművészeti élet és szaksajtó meghatározó szereplői vettek részt. Pécsre látogatott Don Tamás kurátor a debreceni MODEM-ből, Prosek Zoltán igazgató a szentendrei Ferenczi Múzeumból, Pados Gábor, az acb Galéria tulajdonosa, műgyűjtő, Topor Tünde az ArtMagazin és Hajdú István a Balkon című művészeti magazin főszerkesztője, Bojár Iván András, a Gallery Max művészeti vezetője, műkritikus, valamint Patrick Taylor, az Új Művészet szerzője.

Bár – mint olvasható a közleményben – az időjárás nem mindig volt kegyes, ennek ellenére a szakmai programokat is nagy érdeklődés kísérte.

A négynapos ingyenes fesztiválon több százan vettek részt július 15. és 18 között.

A rendezvényhez kapcsolódó kiállítások augusztus 15-ig látogathatók a Pécsi Galériában és a Martyn Galériában.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés