12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaDíjat kapott a 61-re Marsalkó Péter

Díjat kapott a 61-re Marsalkó Péter

Victor Vasarely-díjjal tüntette ki a pécsi közgyűlés Marsalkó Péter fotóművészt. Az elismerést Páva Zsolt polgármester adta át a fotós 61. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján.

Marsalkó Péter 1954-ben született Pécsett. 1972-ben érettségizett a Komarov Gimnáziumban, majd két évig a Pécsi Szikra Nyomdában nyomdaipari fényképész tanuló volt. 1975-ben katonai hadosztály fényképész, 1977-tól nyomdai fotós. 1984 óta önállóan működő fényképész iparosként tevékenykedik.

Marsalkó Péter

1977-ben Kálmándy Ferenccel együtt megalapította a Mecseki Fotóklub Focus csoportját, mely 2009-ben, az Európa Kulturális Fővárosa utolsó felvezető évében megújult, bizonyítva ezzel is el nem múló kreativitásukat.

1982 óta itthon és külföldön is rendszeresek önálló kiállításai, munkásságát számos díjjal jutalmazták. 1980-ban a Pécs-Lahti Nemzetközi Fotókiállításon fődíjat nyert. 1982-ben a zadari Nemzetközi Fotókiállításon diplomát kapott. Az 1996-os budapesti Magyar Fotóbienná-lén a portré kategória fődíjasa lett.

A művész a nyáron ünnepelte 61. születésnapját, ebből az alkalomból pedig, a Nappali tulajdonosaival közösen, kiállítást szerveztek a kávéház falaira. A fényképek között az elmúlt évtizedek főbb korszakaiból szemezgettek.

A pécsi fotóst igen kellemes meglepetés is érte a pénteki megnyitón, mivel a város képzőművészeti elismerését, a Victor Vasarely – díjat is átvehette.

– Azt hittem, ez csak egy egyszerű kiállítás lesz, feltesszük a képeket a falakra, aztán eljön, aki eljön, koccintunk és bulizunk egyet. Ebből egy olyan érdekes dolog lett, hogy szinte mindenki itt van, akit szeretek.

Marsalkó Péter

A Pécs városának elismerését Páva Zsolt polgármester adta át a művésznek, néhány méltató mondat kíséretében:

– Aki ebben a városban Marsalkó Pétert nem ismeri, az nem is igazi pécsi. Péter kiváló művész, alkotásai között megtalálhatóak portrék, alkalmi fotók és a város különböző pontjairól készül pillanatképek is. Legutóbbi, a Zsolnay Negyedről készült albumát én magam is nagy örömmel szoktam átnyújtani a városba látogató vendégeimnek, hiszen kiválóan visszaadják a képek azt a a Zsolnay tradíciót, ami a Pécset jellemzi.

A Victor Vasarely-díjat tavaly Frank Adél, pécsi divattervező vehette át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő