Új kamarakiállítás nyílt a pécsi Modern Magyar Képtárban Kép és öltözet – 19. századi divatlapok a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből címmel.

A tárlaton festmények és korabeli divatlapok színes illusztrációi láthatók, melyek a 19.
századi magyar öltözködés történetét mutatják be az 1830-as évektől a század végéig, olyan reprezentatív lapok mellékleteivel, mint a Rajzolatok, a Nefelejts, a Magyar Bazár vagy a Divat Szalon.

A divatlapok ebben a korszakban több rétegű kulturális funkcióval rendelkeztek, s az
öltözködési divatok mellett a könnyed, olvasmányos ismeretterjesztés hangnemeiben a
magyar irodalmi műveltség, illetve a nemzeti identitás létrehozásának fórumai voltak.
Ezeknek a sajtótermékeknek a közönsége az a polgárság, mely egyéniségének és társadalmi helyzetének kifejezésére a ruhaviselet és a műveltség divatjainak változó és változatos termékeiből válogathatott.

 

Itt kapcsolódik össze a magyaros öltözködés jelrendszere a magyar történelem és irodalom
világnézetével és stilisztikájával. Ugyanakkor ezeknek az újságoknak legfőbb közönségeként megjelenik a társadalmi térben a ráérő idővel rendelkező, különös érzékenységű olvasó nő, akinek csapongó és felszínes figyelmére ezek a sajtótermékek színes és változatos témáikkal számítanak. A divatlapok színes mellékleteit, s így magának a divatnak modern kulturális jelenségét a különböző sokszorosító technikák – litográfia, fametszet, réz-, illetve acélmetszet megjelenése tette lehetővé.

Mindezek bemutatását is jelenti ez a kiállítás, amely augusztus végéig tekinthető meg a
Modern Magyar Képtárba váltott belépőjeggyel.

Hirdetés