6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécsi skizofrének, akik látták a jövőt

Pécsi skizofrének, akik látták a jövőt

A minap nyitotta meg kapuit az „Alternatív világok – invenciók, arcok és testek, képzelt világok” című kiállítás a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, melynek keretén belül a szervezők olyan festményeket mutatnak be, melyeket különböző pszichiátriai betegségben szenvedő betegek készítettek. A koncepció már önmagában is érdekfeszítő, lapunk azonban utána járt a festmények mögött álló ápoltaknak és az alkotási folyamat érdekességeinek is.

Dr. Simon Mária, a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának adjunktusa és a művészeti gyűjtemény gondozója lapunknak elmondta, hogy a kiállításon látható körülbelül 80 kép egy nagyjából 90 éves időszakot fed le. Ebből kifolyólag – tette hozzá a pszichiáter – a gyűjteményben akadnak olyan ősrégi képek, melyek a két világháború közti években készültek, és vannak olyanok is, melyek a ’70-es vagy a ’90-es évekből származnak.

Az alkotás gyógyít
Madonna – I. L. munkája, aki a ’20-as és a ’30-as években rendszeresen visszatérő páciense volt a pszichiátriának

A korai festményeket a pszichiátriai ápoltak teljesen spontán készítették, belső késztetésből – mondta a pszichiáter – majd hozzátette, hogy mivel ekkor még rendes rajzeszközök természetesen nem mindig álltak álltak a betegek rendelkezésére, ezért azok gyakran cigarettapapírra, vagy az ágyukon függő lázlappapírra rajzoltak rögtönzött formákat.

Férfi alak - I. L. rajza
Gróf Kelethy Attila színész úr – I. L. rajza

A pszichiáter azt azonban kiemelte, hogy máshogy alkot az a beteg, aki egy klinikán élte le a fél életét, és máshogy, aki csak egy hónapot töltött ott.

Egy favágógép tervrajza
Egy favágógép tervrajza – J. A. szkizofréniás beteg munkája, aki 1910-től élt a pécsi, később pedig a lipótmezei pszichiátrián, ahol 1946-ban halt meg.

A pszichiáter szerint a kiállított anyag témák köré rendezhető. A főként szkizofréniában szenvedő betegek sokat festettek és rajzoltak például különböző érdekes, bizarr, vagy épp működőképesnek tűnő találmányokat, melyek között Simon elmondása szerint van az alkotás korában futurisztikusnak számított autótervezet, de akad olyan, aki írógépeket festett az írógépek kora előtt, és a sort lehetne folytatni egészen a mikrochipeket tervező betegekig.

Az egyik beteg által tervezett autó
Egy J. A. által tervezett autó

Simon szerint a másik fontos témakör a testek és arcok ábrázolása, ami a betegség megélésének élményét teszi a betegek számára kézzelfoghatóvá, és lehetőséget ad határaik újrateremtésre is. Ehhez kapcsolódik a képzelt világok rajzolása, melynek során a betegek az általuk kreált fantáziabirodalmakat örökítik meg.

Egy beteg önarcképe
Ismeretlen nő – H. Zs. szkizofréniás beteg festménye, aki 1959-től kezdve 3-4 éven keresztül járt vissza a pszichiátriára

A kiállításon mindemellett látható lesz még néhány erotikus témájú festmény is, melyek egy kis külön sarkot kaptak a teremben – nyilván okkal.

Egy írógép tervrajza - J. A. munkája
Egy cséplőgép tervrajza – J. A. munkája

Simon Mária végezetül elmondta, hogy a művészetterápiás keretek között zajló spontán alkotás azért gyógyító hatású, mert a kreatív önkifejezés, a festés és a rajzolás, olyan katartikus élmény, ami határozottan segíti őket a gyógyulásukban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő