10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgy betű látszata: újabb grandiózus zománcfal kapott helyet a pécsi múzeumban

Egy betű látszata: újabb grandiózus zománcfal kapott helyet a pécsi múzeumban

A Megye utcában található Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból hozták át gondos tisztítás és konzerválás után a Modern Magyar Képtárba Ficzek Ferenc monumentális alkotását, mely egészen olyan, mintha egy betűt formálna.

Ficzek Ferenc műve a pécsi Modern Magyar Képtárban látható Variációk a Színes városhoz – Zománcművészeti kísérletek a magyar képzőművészetben (1967–1972) című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként került a múzeumba – áll a JPM lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A 2,70 méter magas, 3,60 méter széles, 42 darab, egyenként 45×45 centis elemből álló, 1972-ben készült zománcfal a művész életművének korai, tisztán geometrikus, konstruktivista periódusából származik, annak egyik fontos főműve.

Az alkotás a térbeliséggel játszva olyan, mintha egy betűt formálna. Erről egy izgalmas elemzés is olvasható a JPM honlapján.

A művet a múzeum állandó kiállításában helyezték el.

Így bontották el a fiúotthonban a zománcalkotást:

És így néz ki a mű most a Modern Magyar Képtárban:

Korábban írtunk egyébként arról, hogy szintén a képtár állandó kiállításába helyezték el tavaly decemberben Szijártó Kálmán monumentális, 1972-ben készült zománcfal-alkotását is. Íme:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő