Egy igazán sötét világba vezet a Bostoni Filharmonikus Ifjúsági Zenekar

A New York Times szerint: „a zenekar tagjai, éveiket meghazudtoló kohézióval és érettséggel játszanak”, kiemelkedő tehetségüket, briliáns játékukat, Benjamin Zander vezényletével, Pécsett június 22-én mutatják meg a Kodály Központban. A nyáresti koncerten nem titkolt céljuk, hogy elkalauzoljanak bennünket Mahler talán legismertebb mesterművének érzelmekben gazdag, katartikus világába. (x)

Nem múlhat el zenei évad anélkül, hogy Benjamin Zander ne nyúlna hozzá újra Mahler valamelyik szimfóniájához. Az osztrák-cseh szerző zenéjéhez való különleges vonzódását mutatja a világszerte ismert és nemzetközileg is elismert számtalan díjnyertes lemezfelvétel. Ha van olyan kimagasló műve Mahlernek, ami szinte mágnesként vonzza, állandóan foglalkoztatja Zandert, akkor az a 9. szimfónia. Számára Mahler 9. szimfóniájának dirigálása mindig felkavaró, de egyben megnyugvást hozó érzés is, olyasvalami, mint egy hazatérés. Az általa vezetett Bostoni Filharmonikus Ifjúsági Zenekar ezúttal Hádész sötét világába invitál bennünket, aminek reménytelen, sivár szomorúságába fiatalos lendülettel mégis, csak azért is beleszövik az elmúlás kérlelhetetlen ténye és az öröklét meglehetősen bizonytalan ígérete közötti szivárvány-hidat, mindannyiunk örömére és megnyugvására.

Benjamin Zander 9 évesen már komponált, tanulmányait Firenzében, Kölnben és Londonban végezte, majd az USA-ba költözött, ahol 1979-ben megalapította a Bostoni Filharmonikus Ifjúsági Zenekart. Mahler 9. szimfóniájának egyik legavatottabb tolmácsolójaként ismerik világszerte, a Bostoni Filharmonikus Ifjúsági Zenekar készített lemezfelvételét Grammy-díjra jelölték. Ezúttal a Bostoni Ifjúsági Filharmonikusok élén mutatkozik be.
Benjamin Zander

Jegyvásárlás a Kodály Központ pénztárában (7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.), a Filter Kultúrkávéházban (7621 Pécs, Színház tér 2.), valamint a Pécs Pont Tourinform Irodában (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.), a Ticket Express jegyirodáiban és a www.jegymester.hu oldalon. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk, amelynek függvényében a jegyár is változhat! (x)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés