6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAjánljukEgy mecseki láthatatlan nyomába eredhetünk!

Egy mecseki láthatatlan nyomába eredhetünk!

Nem mindennapi interaktív kiállítás nyílik Pécsen, amelynek során egy szabadulós játék keretében ismerkedhetünk meg a legendás Mecseki Láthatatlanok életével és hőstetteikkel.

Az 1956-os pécsi forradalom és szabadságharc talán legfontosabb eseménye a Mecseki Láthatatlanok szovjet pufajkásokat megleckéztető partizánakciói voltak. A pár száz fős ellenállócsapat kalandos, tragikus és hősies tettei tavaly óta – azaz a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékéve óta – már képregényben is olvashatók, a város szobrot is állíttatott emléküknek, az egyetem pedig egy emléktúrát is rendezett a mecseki forradalmárok ellenállásának legfontosabb állomásaira és útvonalain.

A megemlékezések és tiszteletadások sorát mintha nem is lehetne folytatni – gondolnánk –, de a Szabadkikötőben április 11-től egy hónapon keresztül látogatható különleges, a Mecseki Láthatatlanok küzdelmeit és a forradalomban betöltött fontos szerepüket izgalmas, szórakoztató módon bemutató interaktív „kiállítás” mégis új szintet képvisel a pécsi főhajtások között.

[su_youtube url=”https://youtu.be/28m0rtpnpvw” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Mata Csaba, a Szabadkikötő munkatársa és az „Egy mecseki láthatatlan nyomában” című szabadulós-nyomozós ismeretterjesztő játék egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy céljuk a sajátos kiállítás megrendezésével az volt, hogy ne a mindenki által ismert hősökre emlékezzenek és emlékeztessenek, hanem azokra az elfeledett szabadságharcosokra is, akik a szovjet tankok megérkezése után a Mecsekbe vonultak, és ott vették fel a harcot a megszállókkal.

Rejtélyes felirat: Hova tovább?
Rejtélyes felirat a Szabadkikötőben: Hova tovább?

Egy kísérlet ez, amely egy modernebb kiállítást ötvöz a mostanában népszerű szabadulós pályákkal. A „szabaduló-kiállítás” nem mindennapi keretei között – folytatta Mata – az interaktivitás hangsúlyozásával, az érzékeket és a problémamegoldó-képességeket megdolgoztató feladatokkal kívánnak hatni az új- és a fiatalabb, 20-30 éves generációra, akik nem feltétlenül ismerik a pécsi partizánok munkásságát.

Ezt a szekrényt érdemes lesz jól megfigyelni...
Ezt a szekrényt érdemes lesz jól megfigyelni…

Olyan kérdésekre keresnek választ a játékban, mint például hogy miként vált egy gyári munkásból, egy egyetemi hallgatóból, egy nyugalmazott katonatisztből vagy egy bányászból ’56-os hős? Mi késztette ezeket az embereket arra, hogy partizánná váljanak?

– Ma már nagyon nehéz a fiatalokat úgy megszólítani, hogy az elérje az ingerküszöbüket. Egy egyszerű kiállításon csak átsétálnak, és nem biztos, hogy fel is dolgozzák, meg is jegyzik a látottakat. Az interaktív szabaduló-kiállításon viszont a Mecseki Láthatatlanokkal kapcsolatos logikai és ügyességi feladatok megoldása közben jobban elmélyülhetnek azok az információk, amelyeket egy tárlaton figyelmen kívül hagynának – mondta a szervező, majd kiemelte, hogy nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a résztvevők át tudjanak lényegülni, hogy tapintható legyen a forradalmi hangulat.

A rádiónak is fontos szerepe lehet a feladatok megoldásában
A rádiónak is fontos szerepe lehet a feladatok megoldásában

De hogyan is fog kinézni mindez a gyakorlatban? Mata Csaba hangsúlyozta, hogy egy ilyen problémamegoldós, rejtvényekkel teli kalandjáték részleteibe kár lenne belemenni, a megleptés-faktor ugyanis sokat számít mind a játék működése, mind pedig a játékosok szempontjából is.

Mit gépel, ki gépel? Ki fog derülni!
Ki gépel és mit? Ki fog derülni!

Azt viszont elmondhatta, hogy az „Egy mecseki láthatatlan nyomában” elnevezésű programot egy olyan képletes időgépként kell felfogni, amely visszarepíti a résztvevőket egy olyan 61 évvel ezelőtti korba, ahol és amikor egy pécsi forradalmárral is találkozhatunk, már ha jól olvasunk a nyomokban és sikeresen megoldjuk a feladatokat. A rejtélyes, részben létező mecseki partizánokról is mintázott fiktív láthatatlan nyomát a Szabadkikötő olyan helyiségeiben követhetik majd a pécsiek – folytatta –, amelyeket kifejezetten a szabaduló-kiállítás miatt nyitottak meg és alakították át. Mivel a láthatatlanok a Mecsekben harcoltak, ezért az egyik helyiség egy „erdő” lesz.

A történelmi szabadulós játék hitelességét jól jelzi, hogy az április 10-i megnyitón részt vett Debreceni László, az ’56-os pécsi forradalom vezéralakja.

Megnyitó: április 10., 10 óra
Helyszín: Szabadkikötő (Király u. 64.)
Nyitva: kedd és szombat között, 10 órától 18 óráig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő