11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgy szimfónia legendája

Egy szimfónia legendája

Csütörtökön a Pannon Filharmonikusokhoz Csalog Gábor zongoraművész csatlakozik a Kodály Központban, este fél nyolckor, hogy különleges koncerttel ajándékozza meg a közönséget.

A „KORtársak Ma” sorozat keretében ezúttal klasszikus és modern darabokat hallgathatnak a komolyzene kedvelői. Elsőként Haydn D-dúr szimfóniája hallható majd.

A mű a legenda szerint azért kapta később a „Miracle” (Csoda) elnevezést, mert a londoni ősbemutatón sokak riadalmára lezuhant egy nagyméretű kandeláber – ám a benne lévő világítás mégsem okozott tűzvészt, amely akkoriban könnyen előfordult hasonló esetekben.

Az este folyamán felcsendülnek még Kurtág György „…quiasi una fantasia…” című művének, és Mahler népdalokkal fűszerezett „A Titán” című szimfóniájának dallamai is.

A zongoraművész híres koncertjei egyedi összeállításáról: bátran válogat a klasszikus és a kortárs művek között, nagy hangsúlyt fektetve a ritkaságok bemutatására. Koncertezik többek között az Egyesült Államokban és Európa nagyobb színpadain is, Németországban visszatérő vendégnek számít.

A napjainkban ötvenes éveiben járó művész már fiatalon kitűnt a többiek közül: mindössze tizenegy éves volt, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola „Különleges Tehetségek” tagozatába.

Tanítómesterei közül Kurtág Györggyel alakult ki igazi munkakapcsolat, Csalog Gábor a zeneszerző műveinek rendszeres előadójává vált. Emellett hajdani mestere kamarazenei kurzusain asszisztensként is jelen van. Egyik legismertebb saját műve a Kurtág György nyolcvanadik születésnapjára írt Játékok című zongorasorozat.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő