11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEgy utazó zeneszerző legendája

Egy utazó zeneszerző legendája

Este hétkor a Sétatér színpadán régi ismerősöket, a „Daniel Speer Brass” kamarazenekar tagjait üdvözölheti a hallgatóság, akik koncertjükkel köszöntik a POSZT résztvevőit.

A héttagú formáció pénteki fellépésén a reneszánsz korba repíti vissza közönségét. Könnyű madrigálok, canzonák dallamai csendülnek fel, s a korabeli táncok világa sem maradhat háttérben. A múltidéző koncert köszönti a POSZT és az időközben zajló Nemzetközi Kamarakórus Versenyének minden résztvevőjét és szervezőjét.

Horváth Zoltán és Hammer Gábor trombitások, Pétersz Árpád kürtös, Sörfőző Zoltán harsonás, Maronics Zsolt tubás, és Péter Zoltán dobos nagy tisztelettel adózik a reneszász kornak. Zenekaruk nevét attól a tizenhetedik században élt német világutazó – zeneszerzőtől kölcsönözték, aki új utat mutatott a rézfúfós hangszerek világában. Ám repertoárjuk nemcsak a múltat idézi: jazz és blues, ragtime és komolyzene egyaránt megtalálható benne, amelyeket különböző show-k során adnak elő.

A zenei sokszínűség, a barátságos hozzáállás, s a lendületesség teszi egyedivé az együttest, amely nem csupán előad, hanem ‘játszik’ is a színpadon. Az „Operált operák” című műsorban a legkomolyabb zenei irányzat finom paródiájával nevettetik meg a közönséget, míg a „Zene és vicc!” során szó szerint megelevenednek a régi katonai indulók, s akár Michael Jackson szerzeményei előkerülhetnek.

A nemzetközi szinten is nagy hírnévre tettek szert. Párizs, Szófia, Nürnberg, s más európai nagyváros is megfordult. Itthoni koncertjeik rendszerint telt házasak, az EKF évében pedig hatalmas sikert arattak reneszánsz műsorukkal a Zene Ünnepén.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő