8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaEgyütt muzsikál a város a zeneünnepen

Együtt muzsikál a város a zeneünnepen

A Zene Világnapján, október 1-én Európa Kulturális Fővárosában nagyszabású rendezvényen mutatják be a magyar népzenéből eredő zenei és tánckultúránkat, amely összeköt bennünket országhatároktól, kortól, zenei stílusoktól függetlenül. Az ingyenes rendezvényeken eddig soha nem látott formációktól elhangzó dalokat hallhat a pécsi Kossuth téren a közönség.

(Fotó: Horváth Balázs – Forrás: csikband.hu)

A nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a „zenei stafétát” egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli 5-6 órás örömzenélés során, a Kossuth téren felállított 3 szintes óriás színpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, Balázs Elemér Group, Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnorom-ból Balogh István, Künstler Ágnes, a csikszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes.

A Kárpát-medence zenéjének nyomában

A zenefolyam kiindulási pontját a Kárpát-medence tradicionális zenei gyökerei adják, hogy aztán a népzene találkozhasson a legkülönfélébb stílusokkal, a jazztől, a blues, funky, rockon át, egészen a klasszikus zenéig. Az esemény mindvégig Bartók és Kodály nyomdokain haladva, a magyar népzenei alapokon maradva kalandozik a legkülönbözőbb stílusok területére, közös találkozási pontokat keresve az eltérő műfajok és a tradicionális kultúra között.

A fellépő művészek ízelítőt adnak a magyar kultúrából, amelyben találkozik a nyugat-európai, és balkánon túli zenei-, és tánctradíció. Megmutatják a különböző műfajok mindmáig a zenei gyökerekből építkező jellegét, a muzsika határok nélküliségét, és annak – mind a művészek, mind a közönség körében kifejtett – közösségteremtő erejét, közös örömgeneráló képességét.

Különleges zenei csemege a Csík Zenekartól

Korábban soha nem látott formációban, jól ismert és első ízben felcsendülő dalokkal lép színpadra a Csík Zenekar. A hagyományos felálláshoz ez alkalommal csatlakozik Lovasi András, Ferenczi György és csapata, a Rackajam, Mókus és a Fabula Rasa. A Pécsi Szimfonietta közreműködésével találkozik a koncerten a komolyzene és népzene, miközben az előadást a Duna Művészegyüttes tánccsoportja által bemutatott – autentikus és modern koreográfiák alapján elkészített – táncjelenetek színesítik.

A Nap Dala és Tánca

A műsor nyitásaként és zárásaként a Nap Dala csendül majd fel, amely a rendezvény szellemének megfelelően egy eredeti népdal többféle stílusú átdolgozása (eredeti népzene, jazz, blues, funky, világzene, roma). A mintegy 15 perces produkcióban az est szinte valamennyi zenésze, énekese, előadóművésze közreműködik.

A Nap Dalára neves koreográfusok közreműködésével készülnek el a Nap Tánca koreográfiák. Az eseményt megelőző időszakban Novák Péter közreműködésével pécsi iskolákat, munkahelyeket járnak végig, hogy a hétköznapi emberek tánctudását figyelembevevő, könnyen megtanulható koreográfiát minél több gyermeknek, fiatalnak és felnőttnek megtanítsák. A „civil” táncosok így az eseményen külön-külön csoportonként és együttesen is megmérethetik magukat.

A műsor programja:

17.00 Nap Dala
17.15 Megnyitó
17.30 Role
17.55 Role – Nikola Parov Quartet közös blokk
18.00 Nikola Parov Quartet
18.25 Nikola Parov Quartet – Balázs Elemér Group közös zenei blokk
18.30 Balázs Elemér Group
18.55 Balázs Elemér Group – Ágoston Crew közös zenei blokk
19.00 Ágoston Crew
19.25 Ágoston Crew – Ferenczi György és a Rackajam közös zenei blokk
19.30 Ferenczi György és a Rackajam
19.55 Ferenczi György és a Rackajam és Mókus és a Fabula Rasa közös zenei blokk
20.00 Mókus és a Fabula Rasa, Vendég: Etnorom (Künstler Ágnes, Balog József és Falusi Mariann)
20.25 Mókus és a Fabula Rasa és Szalóki Ágnes közös blokk
20.30 Szalóki Ágnes
20.55 Nap dala közönség táncoktatás – közös éneklés
21.10 Csík zenekar megakoncert, Vendégek: Duna Művészegyüttes, Ferenczi György, Mókus és a Fabula Rasa, Lovasi András, Pannon Filharmonikusok – Pécsi Szimfonietta, Ferenczi György és a Rackajam
22.55 „Nap Dala” záró – közös éneklés és tánc

Szemfesték felnőtteknek – világpremier Pécsett

23:00-23:30 A Roots and Routes európai tehetséggondozó program hazai fiataljai egy másfél éves projekt keretében állították össze azt a műsort, első alkalommal a pécsi Európai Kulturális Fővárosa program keretében láthat a közönség. Ezt követően a mozdulatművészeti szín-játékot angol, belga, olasz és romániai fesztiválokra viszik az előadók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő