10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPécsiek irodalmi estje a szlovén kulturális fővárosban

Pécsiek irodalmi estje a szlovén kulturális fővárosban

Kiállításokkal, koncertekkel és irodalmi esttel magyar hónapot rendeznek februárban Mariborban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat keretében – mondta el az MTI-nek a hét végén a szlovéniai városban Magyarország ljubljanai nagykövete.

Szent-Iványi István emlékeztetett, hogy a magyar vonatkozású események már pénteken megkezdődtek: két kiállításon magyar alkotók művei is középpontba kerültek. Finn, észt és magyar művészek munkáit – köztük Makovecz Anna műveit – textil- és ékszerkiállításon tekinthetik meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásai láthatók.

Februárban magyar hónap lesz az EKF programsorozat jegyében a 120 ezres Dráva-parti városban – folytatta a nagykövet. Mint ismertette: kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot, az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek, továbbá Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára.

A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett – Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével -, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.

A 2010-es EKF-város, Pécs közreműködésével a Jelenkor folyóirat irodalmi estjét tartják február 17-én, alig egy héttel később pedig a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégjátékaként elevenedik meg Mariborban János vitéz története.

A hétvégén tartott maribori nyitórendezvényeken jelen volt Szalay Tamás, a 2010-es pécsi EKF év programigazgatója, jelenleg a Zsolnay Örökségkezelő Kft. nemzetközi igazgatója. Mint az MTI-nek elmondta: a maribori Zsolnay-kiállítás nem hagyományos kerámia bemutató lesz, hanem a gyár történetét tárja fel a kiállított tárgyakkal, egyúttal bemutatja azt a fordulatot is, ahogyan a gyárból kulturális negyed vált. A Jelenkor folyóirat estjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a pécsi és maribori szervezők már 2009 óta együttműködnek, és a tavalyelőtti EKF év alatt is több közös programban vett részt a két város.

A látványos fényjátékkal és lézershow-val megnyitott Maribor 2012 rendezvénysorozatra megérkezett kerékpárjával a Pécsett élő Simon Wintermans is. A holland férfi az elmúlt években biciklijével mintegy 10 ezer kilométert tekerve bejárta az aktuális kulturális fővárosok közötti utat, ennek folytatásaként érkezett a szlovén városba, és azt tervezi, hogy az idei év másik fővárosába, a portugál Guimaraesbe is elkerékpározik.

A magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvő Mariborban 21,5 millió eurós költségvetésből megvalósuló egész éves programsorozat eseményeiről a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő