4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaElárasztják Pécset a rajzfilmek!

Elárasztják Pécset a rajzfilmek!

Két animációs filmfesztiválnak is helyet ad Pécs, a városban élő animáció-rajongók pedig akár zsűrizhetik is a magyar és nemzetközi alkotásokat, vagy készíthetnek saját animációs műveket is!

Nem is olyan rég ért véget az első pécsi Seven Hills International Film Festival, nemsokára azonban újabb filmes fesztiválok érkeznek a városba. A közelmúlt vegyes érzelmekkel és érzésekkel fogadott pécsi nemzetközi filmfesztiválja csupán csak a kezdet volt, a bizonyíték arra, hogy Pécset egyaránt megtalálja a hazai és a külföldi filmszakma is. Jól jelzi ezt az is, hogy október 20-tól Pécset elárasztják majd a legjobb animációs filmek a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon és hatodik alkalommal megrendezett Országos Rajzfilmünnepen!

Filmes zsűrivé válhatnak a pécsi kicsik

Október 20–26. között hetedik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, melynek célja, hogy a kezdő, hazai és nemzetközi fiatal animációs rendezőknek a lehető legnagyobb teret nyújtsa a bemutatkozásra. A fesztivál gyerekfilm-szekciójának alkotásait Pécsett láthatják az érdeklődők, sőt a filmek zsűrizésében is részt lehet venni (érdeklődni és jelentkezni a 70/620-2260-as számon lehet)!

Akár saját animációt is készíthetünk

A mesefilmeket közel 500 film közül válogatta ki az előzsűri, a válogatásban pedig számos magyar film mellett többek között fiatal francia, német, angol, belga, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséit láthatjuk.

Az ingyenes pécsi vetítések helyszíne a Pécsi Animáció Története Kiállítás (Király utca 9.), az időpontok pedig a következők:

Október 20–21.: 13.00–18.00
Október 24.: 12.00–16.00
Október 25.: 09.00–13.00; 14.00–18.00
Október 26.: 09.00–12.00; 13.00–18.00

Saját animációs filmet is készíthetünk

Az Országos Rajzfilmünnep egy egész Magyarországra kiterjedő filmfesztivál az Animáció Világnapjának tiszteletére, melynek során az ország több mint 100 helyszínén rendeznek vetítéseket, nem csak mozikban, hanem például közösségi házakban, könyvtárakban is. A fesztivál célja, hogy minél nagyobb körben népszerűsítse az animációs filmműfajt, annak legjobb, legérdekesebb darabjait.

A pécsi animációtörténeti kiállítás ad helyet a fesztiváloknak

Természetesen Pécs sem maradhatott ki a finoman szólva is nagyszabású fesztivál helyszínei közül, a városban október 28-án a megannyi ingyenes rajzfilmvetítés mellett családi programokat is szerveznek az animáció témakörén belül, a vetítésekhez kapcsolódóan. Pécsett fontos animációtörténeti apropója is lesz a Pécsi Animáció Története Kiállításban (Király utca 9.) rendezett vetítéssorozatnak, ugyanis a műfaj kedvelői itt méltó módon ünnepelhetik meg Richly Zsolt filmrendező örök érvényű rajzfilm-klasszikusának, A kockásfülű nyúl című alapműnek a 40. születésnapját! Persze Pécsett a repülő zöld nyuszi mellett számos más kicsiknek szóló rajzfilmet is láthatnak az érdeklődők, sőt, az apróságok és szüleik akár saját animációkészítő foglalkozáson is részt vehetnek.

A kockásfülű nyúl:

https://www.youtube.com/watch?v=sKvAZD8532Y

Október 28-án a következőképp alakul a rajzfilmünnep pécsi programja: először A kockásfülű nyulat láthatjuk 13 órától, mely után egy beszélgetésen vesézhetjük ki a 4 évtizede debütáló animációs filmet. Ezt követően 14.40-től jön a Lola mesék és a hozzá kapcsolódó színezők, 15.30-tól pedig a nemrég megannyi díjjal elismert Egy kupac kuflit nézhetik meg a kis pécsiek, akik ezután kipróbálhatják rajztudásukat és készíthetnek régi zootróp-filmeket. Végezetül 17 órától vetítik a Napkirálynőt, ami után a fáraók koráról tartanak közös beszélgetést a gyerekek bevonásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő