4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaÉletmű-kiállítás Pinczehelyi tiszteletére

Életmű-kiállítás Pinczehelyi tiszteletére

Pinczehelyi Sándor válogatott műveiből nyílik kiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Zsolnay Kulturális Negyedbe átköltöző Pécsi Galériában. A tárlaton szereplő közel nyolcvan alkotás között Pécsett és hazánkban mindeddig be nem bemutatott művek is vannak.

A kiállítás tökéletesen illeszkedik a Pécs2010 EKF program szellemiségéhez, hiszen „A határtalan város” című nyertes pályázat a kulturális örökség és újítás városaként határozta meg Pécset. E koncepcióhoz szervesen hozzátartozik a helyben élő és immár nemzetközi hírnevet szerzett alkotók életművének bemutatása.

A december 10-én megnyíló tárlaton Pinczehelyi Sándor eddigi pályáját szeretnék felvázolni, a Lantos Ferenc körül kialakult Pécsi Műhely tagjaként készített alkotásoktól kezdve a piros-fehér-zöld (PFZ) korszakán át a vidéki életformából és motívumokból táplálkozó alkotásokig. A tárlaton ugyanakkor egy még készülőfélben lévő installációt is bemutatnak majd, amelyet épp ezen alkalomra hoz létre Pinczehelyi Sándor.

Kovalovszky Márta, a kiállítás kurátora elmondta: mérföldkő volt Pinczehelyi pályája elején a Pécsi Műhely, amellyel a magyar neoavantgárd második nemzedékéhez kapcsolódott, e korszak természetesen elmaradhatatlan volt a válogatás során. Szintén több alkotást emeltek be a repertoárba a sarló és kalapács, az utcakő, vagy az ötágú csillag szimbólumait feldolgozók, illetve e jelképek által képviselt rendszer bukását ábrázolók közül.

A kurátor kiemelte: olyan műveket is bemutatnak majd, amelyek külföldi múzeumokból és magángyűjteményekből érkeznek, hiszen határainkon túl is rendkívül jelentős értékek találhatóak a különböző gyűjteményekben Pinczehelyi munkásságából. Így – többek között – Bolzanóból, Bécsből, Grazból, Linzből, Aachenből és Lyonból is várnak alkotásokat a tárlatra, amelyen objekteket, plakátokat, fotókat, grafikákat és nagyméretű képeket is láthat a közönség.

A 2011. január 17-ikéig látogatható kiállítást a lyoni Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Thiery Raspail nyitja majd meg.

Egyébiránt a Zsolnay-negyedben átadás előtt álló új Pécsi Galéria Széchenyi téri elődjét a művész maga huszonkét esztendőn keresztül irányította, 1999-ig. Az ő vezetése alatt vált az a kortársművészet egyik meghatározó jelentőségű nemzetközi színterévé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő