5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaElhunyt a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora

Elhunyt a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora

Rövid, súlyos betegség után vasárnap Budapesten elhunyt Jakabné Zórándi Mária egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Harangozó-díjas táncművész – közölte az MTI-vel Szakály György táncművész, az intézmény rektor-helyettese.

Jakabné Zórándi Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti. Jakabné Zórándi Máriát 2009-ben májusában válaszotották a főiskola rektorává választották. Előadóművészi és pedagógusi munkásságát 1983-ban Nívódíjjal, 1998-ban Harangozó Gyula-díjjal, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. Halála pótolhatatlan veszteség a főiskola és a magyar táncművészet számára – közölte a rektor-helyettes.

Zórándi Mária 1975-ben végzett a főiskola jogelődje, az Állami Balett Intézet első néptánc tagozatán. Később ugyanitt klasszikus balett- és néptánc-pedagógus oklevelet, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen gyógytestnevelői diplomát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA doktori fokozatot szerzett. Táncművészként a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes szólistája volt.

Ezzel párhuzamosan több mint harminc éven át tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 1991-től a Néptánc Tanszék vezetőjeként. 2009-ben májusában a főiskola rektorává választották. Előadóművészi és pedagógusi munkásságát 1983-ban Nívódíjjal, 1998-ban Harangozó Gyula-díjjal, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő