“Élménypark?!” – a pécsi ZION-ban

Mélyszegénység, fogyatékkal élők, hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetűek, akadálymentesítés, negatív diszkrimináció, rasszizmus és még sorolhatnánk azokat a fogalmakat, amelyekkel nap, mint nap találkozunk, szembesülünk vagy éppen a hiányát érezzük, de nem gondolunk bele a valós helyzetbe. Nem tudjuk, hogy azok az emberek, akiknek ez a valóságuk, akik a hátrányos megkülönböztetés célpontjai, mivel is szembesülnek a mindennapjaikban.

A fenti gondolatokra reflektálva hozta létre a Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Információs Iroda – Esélyek Háza Esélyek (Nevelők Háza Egyesület), a MásKépMás Esélyegyenlőség Emberközpontú Szemlélettel Közhasznú Alapítvány, Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány és a ZION Civil Menedék az “Élménypark?!” című közös projektjét.

A program célja, hogy interaktív módon szemléltesse a hátrányos helyzetű emberek mindennapjait és ezáltal a többségi társadalom érzékenyebbé váljon élethelyzeteik, problémáik iránt. Az „Élménypark?!”-ba elsősorban általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulóit, illetve középiskolás diákcsoportokat várnak, de más közösség, csoport (pl.: vállalati stábok) számára is nyitva áll.

Az „Élménypark?!” négy modulból épül fel:

1. Mások élete?! (szegénység Magyarországon és a világban)

Óriás Szociopoly társasjáték- Gazdálkodj, ahogy tudsz!

Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, feketemunkából szerezhető jövedelem.

„Ahol a gyerekek alszanak”  képjáték felnőtteknek és fiataloknak

A játék során bepillantást nyerhetünk a világ különböző tájain élő gyerekek életébe, mindennapjaikba és vágyaikba.

2. Tényleg választhatott? (örökölt esélyegyenlőtlenség)

Itt a lét a tét! – csoportos kaland a Cigánylabirintus című könyv alapján

A játék indulásakor egy állami gondozásból frissen kikerült cigány fiatal bőrébe kell belehelyezkedni a résztvevőknek. A történet fonalát a résztvevők fűzik lépésről-lépésre, minden választásnál a csoport egyik tagja dönt.

3. Struccpolitika (homofóbia a társadalomban)

Titkos ügynök – szerepjáték a melegek és leszbikusok életéről

A játék kezdetén minden résztvevő kap egy karakterleírást, a továbbiakban ez az ő játékos karaktere. A játék során különböző élethelyzetekre, kérdésekre, problémákra kell reagálni, úgy hogy a résztvevők nem ismerik egymás induló történetét és ezeket csak a játék végeztével fedjük fel.

4. ÉRZÉKetlen (fizikai és érzékszervi fogyatékkal a világban)

A modul során, játékos módon a résztvevőket megfosztjuk érzékszerveiktől, korlátozzuk mozgásukat. Ötletes játékok során kipróbálhatják, hogyan működnek látás, hallás, mozgás nélkül.

Szemtelen – a látás nélküli világ

Kerekes-terepes – az akadályozott mozgás világa
Az „Élménypark?” november 16-tól, 30-ig látogatható reggel 8 és délután 4 óra között, a Zenész Ifjúsági OtthoNban (Pécs, Zsolnay út 109.). Előzetes időpont-egyeztetés szükséges, melyet, a következő e-mail címen tehetnek meg: pecs.zion@gmail.com.

Az Élménypark?! moduljai közül a látogatók idejük és érdeklődésük függvényében választhatnak. Egy-
egy modul 90 percet vesz igénybe. Egy modul egyszerre maximum 15 fő számára vehető igénybe.

Forrás: ZION

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés