Energikus és zseniális: Pécsre jön a Magyar Géniusz kiállítás

Hirdetés

A magyar képalkotó művészet geometrikus absztrakt irányzatainak legjavát mutatja be a Magyar Géniusz című kiállítás a Pécsi Galériában. Összesen 31 művész, köztük Victor Vasarely és Kassák Lajos alkotását is láthatjuk a június 3-án nyíló tárlaton.

Pécsre érkezik a Gallery Max kiállítása a budapesti siker után. Egyszerre mutatja be a geometrikus absztrakt legkiemelkedőbb kortárs képviselőit, ugyanakkor visszatekint az évszázad jeles alkotóira – derül ki a ZSÖK közleményéből.

Közel 80 alkotást csodálhatunk meg.

A kiállító művészek között szerepel többek között Victor Vasarely, Kassák Lajos, Nicholas Schöffer, Haraszty István és Maurer Dóra.

A pécsi alkotók sem maradnak ki, hiszen a város művésznemzedékek óta meghatározó szellemi színtere a geometrikus absztrakciónak. A helyi alkotókat Böszörményi István, Bullás József, Lantos Ferenc, Ottó László és Somody Péter képviseli.

Az irányzat végighaladt a 20. századon, „megélt” rendszereket, állami ízlésdiktátumokat, olykor diktatúrákat, mégis elképesztő frissességgel van jelen. A kiállításon bemutatott legkorábbi munka 1922-ben készült, a legkésőbbiek épp csak napjainkban.

A geometrikus absztrakció tehát nem poros múzeumi emlék, hanem élő, jelenlévő, a hazai kortárs művészet fiatalabb nemzedékeit is elevenen mozgató irányzat. Erről tanúskodik a 31 kiállító, akik alkotásain keresztül a látogatók megfejthetik a magyar géniusz lényegét – olvasható a ZSÖK beharangozójában.

Alkotók: Bátorfi Szabolcs, Berta Julianna, Boros Tamás, Böszörményi István, Braun András, Bullás József, Ézsiás István, Fajó János, Haász István, Haraszty István, Kassák Lajos, Kelle Antal, Kontur Balázs, Kovács Tamás László, Ilona Lénárd, Lantos Ferenc, Marafkó Bence, Victor Vasarely, Nicholas Schöffer, Maurer Dóra, Milasovszky László, Vera Molnar, Judith Nem’s, Ottó László, Plank Antal, Sallai Tibor, Somody Péter, Saxon Szász János, Varga Kristóf, Ganna Voytenko, Wolsky András, Zalavári József

A tárlat július 8-ig tekinthető meg.

Hirdetés