Erdély táncait vitték a török fővárosba

Az isztambuli fesztiválszervezők nem érdemtelenül ünnepeltették saját hazájukat az „Istanbul güzel!”, azaz „Isztambul kitűnő!” felkiáltással – a pécsi táncosok kiválóan megszervezett, s felejthetetlen hangulatú fellépéssorozatnak lehettek részesei Európa és Kis-Ázsia határán.

Az Atatürk reptér szomszédságában, Yeşilköy városrészben megrendezett fesztivál az Isztambul2010 Európa Kulturális Fővárosa program eseményeként kitűnő színpadi körülményekkel, magas szintű szervezettséggel és négy kontinens tíz országának együtteseivel várta a magyarokat. A közönség pedig nagy érdeklődéssel és lelkes tapssal fogadta a produkciókat a tengerparti sétányon felállított színpadnál.

A „güzel” minősítést ugyanakkor a pécsiek is kiérdemelték, hiszen az egy hét során tartott két felvonuláson és három esti fellépésen, a Duna mente és Erdély táncainak bemutatásával, izgalmas színeket villantottak fel a publikum előtt a magyar folklórhagyományból.

A mediterrán éjszakába nyúló szakmai programok mellett, napközben pedig Isztambul legfőbb nevezetességeit látogatták meg a táncosok – a Kék Mecset, a Hagia Sophia és más műemlékek megtekintése mellett persze jutott idő a Nagy Bazárban való kitartó alkudozásra, valamint a Boszporusz körbehajózására is.

Hazatérve, Pécsett legközelebb augusztus 12-én lép színpadra a Mecsek – az együttes három teltházas színházi estje után a Káptalan utcában, a Pécsi Szabadtéri Játékok keretében is bemutatja “Sörény lábbal, víg orcával” című jubileumi műsorát.

Augusztus 15-én pedig a Pécs Cantat nemzetközi kórusfesztivál megnyitóján, a Dóm téren láthatja az együttes új produkcióját a közönség, ahol a Pannon Filharmonikusokkal, a Bartók Béla Férfikarral és a debreceni Kölcsey Kórussal közös előadásban állítják színpadra Kodály Kállai kettősét, Juhász Zsolt erre az alkalomra készített koreográfiájában.

Hirdetés