Erdély táncait vitték a török fővárosba

Az isztambuli fesztiválszervezők nem érdemtelenül ünnepeltették saját hazájukat az „Istanbul güzel!”, azaz „Isztambul kitűnő!” felkiáltással – a pécsi táncosok kiválóan megszervezett, s felejthetetlen hangulatú fellépéssorozatnak lehettek részesei Európa és Kis-Ázsia határán.

hirdetés

Az Atatürk reptér szomszédságában, Yeşilköy városrészben megrendezett fesztivál az Isztambul2010 Európa Kulturális Fővárosa program eseményeként kitűnő színpadi körülményekkel, magas szintű szervezettséggel és négy kontinens tíz országának együtteseivel várta a magyarokat. A közönség pedig nagy érdeklődéssel és lelkes tapssal fogadta a produkciókat a tengerparti sétányon felállított színpadnál.

A „güzel” minősítést ugyanakkor a pécsiek is kiérdemelték, hiszen az egy hét során tartott két felvonuláson és három esti fellépésen, a Duna mente és Erdély táncainak bemutatásával, izgalmas színeket villantottak fel a publikum előtt a magyar folklórhagyományból.

A mediterrán éjszakába nyúló szakmai programok mellett, napközben pedig Isztambul legfőbb nevezetességeit látogatták meg a táncosok – a Kék Mecset, a Hagia Sophia és más műemlékek megtekintése mellett persze jutott idő a Nagy Bazárban való kitartó alkudozásra, valamint a Boszporusz körbehajózására is.

Hazatérve, Pécsett legközelebb augusztus 12-én lép színpadra a Mecsek – az együttes három teltházas színházi estje után a Káptalan utcában, a Pécsi Szabadtéri Játékok keretében is bemutatja “Sörény lábbal, víg orcával” című jubileumi műsorát.

Augusztus 15-én pedig a Pécs Cantat nemzetközi kórusfesztivál megnyitóján, a Dóm téren láthatja az együttes új produkcióját a közönség, ahol a Pannon Filharmonikusokkal, a Bartók Béla Férfikarral és a debreceni Kölcsey Kórussal közös előadásban állítják színpadra Kodály Kállai kettősét, Juhász Zsolt erre az alkalomra készített koreográfiájában.