Hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás a család egykori lakóházában bemutatott izgalmas anyagok segítségével kalauzolja a múltba a látogatókat. Július közepétől az épület legszebb – korábban nem látogatható terme – is megnyitotta kapuit a közönség előtt, ez a szivarszoba.

A Zsolnay család idejében a szivarszoba a gyárba látogatók és megrendelők fogadására szolgáló helyiség volt. Úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja az ideérkezőkre és bemutassa azt a sokszínűséget, melyet az itt kifejlesztett különleges máztechnikával tudtak létrehozni.

A helyiség előterébe lépve megpillanthatjuk a Zsolnay Júlia által tervezett öttornyos gyári emblémát, a mennyezetre tekintve pedig a csillagos égbolt látványát keltik a csempék díszes motívumai. Ugyanezek a Zsolnay gyárban készült kerámiák díszítik az Ybl Miklós tervei alapján épült budapesti Várkertbazár épületegyüttesének egyik részletét. A szoba falain különböző színárnyalatú eozinmázas csempéket láthatunk, számos figurális és domború díszítéssel, mint az erdei állatok, növényi motívumok vagy a különböző népi életképek, valamint figyelemreméltó Nikelszky vadászjelenetet ábrázoló alkotása is a két szarvassal.

A szintén itt található, Nikelszky Géza által tervezett fekete eozin csempekályha művészettörténeti jelentőségű alkotás, az 1911-es torinói világkiállítás magyar pavilonjába készült. Nikelszky Géza (1877–1966) a szecessziós időszak meghatározó egyénisége, a korszak kiemelkedő művésze. A terveiből készült alkotásokon a magyar népművészeti motívumvilág köszön vissza sajátos, modernebb felfogásban, a csempekályha díszítésein is ez a stílus figyelhető meg.

A szivarszoba a Család-és Gyártörténeti kiállításra érvényes jeggyel látogatható. A Tüke-kártyával rendelkező pécsiek „egyet fizet, kettőt kap” akcióban vásárolhatnak belépőjegyet a kiállításra.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét