Erkel Ferenc 200 éve született

Ma van Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója; a Himnusz zeneszerzőjére, a nemzeti operajátszás megalapítójára, a budapesti Zeneakadémia első igazgatójára számos eseményen emlékeznek fővárosszerte.

Délelőtt rendhagyó énekórára várják a kicsiket és nagyokat a Csokikoncert-sorozatra a Millenárisra, délben a Fiumei úti temetőben Erkel Ferenc sírját koszorúzzák, este pedig a Magyar Állami Operaházban a Bánk bán úgynevezett ősváltozata kerül színre, amelynek partitúráját idén jelentette meg az MTA Zenetudományi Intézete. Az előadás előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában Erkel-kamarakiállítás is nyílik.

A Millenáris Csokikoncert-sorozatán délelőtt a gyerekek izgalmas és játékos előadáson ismerhetik meg a Himnusz zeneszerzőjét. Lehetőségük nyílik a Honvéd Férfikarral együtt megtanulni, majd elénekelni néhány ismert Erkel-dallamot a Bánk bánból, a Dózsa Györgyből, a Névtelen hősökből és a Hunyadi Lászlóból.

Délben a Fiumei úti temetőben Erkel Ferenc sírját koszorúzzák meg a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Gyula város és az Erkel Ferenc Társaság képviselői.

Délután emléktáblát avatnak a budai Várban, az Úri utca 24-es számú ház falán. Ez a ház volt néhány évig a zeneszerző lakhelye, miután feleségül vette a Mátyás-templom karnagyának lányát, Ádler Adelinát.

Erkel Ferenc születésnapján a Magyar Állami Operaházban a Bánk bán úgynevezett ősváltozata kerül színre, amelynek partitúráját idén jelentette meg az MTA Zenetudományi Intézete. Az esten Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója mond ünnepi beszédet.

Az előadás előtt a dalszínház földszinti előcsarnokában Erkel-kamarakiállítás is nyílik, amellyel az operaház egykori zeneigazgatója, az első magyar hivatásos szimfonikus együttes, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának alapítója előtt tisztelegnek.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés