Ezek a külföldiek elájultak Pécstől

Mert vannak, akiknek csak pár nap jutott a Pécsből, mégis egy csapásra beleszerettek a városba. Mindezt pedig meg is írták. 

A városban 2011-től 31 külföldi író fordult a Pécsi Íróprogram keretében. Az ő Pécs ihlette írásaikat – melyeket az úgynevezett Pécs Naplóba írtak meg – gyűjti össze egy új antológia, melynek címe 31xPécs. Ez a kötet a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa évben megszületett íróprogram második ilyen antológiája, az első 2010-ig tartó 5 éves periódusban Pécsett járt 22 író műveiből 22xPécs címen jelent meg egy kötet.

Méhes Károly, Páva Zsolt, Eda Kriesová cseh író, és Christian Futscher osztrák író az antológia bemutatóján
Méhes Károly, Páva Zsolt, Eda Kriesová cseh író, és Christian Futscher osztrák író az antológia bemutatóján

A 31xPécs antológiát hétfőn mutatta be Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Méhes Károly, a program kurátora. Az eseményen részt vett két külföldi szerző is, Eda Kriesová cseh író, az íróprogram áprilisi vendége, Vacláv Hável elnök egykori titkára és életrajzírója, valamint Christian Futscher osztrák író, aki 2014-ben volt a program vendége.

pécs antológia, hl04
Pécs ihlette írásokkal van tele a könyv

Páva Zsolt elmondta, hogy a Pécsi Íróprogram rendkívül fontos a városnak és így a pécsieknek is, hiszen annak ellenére, hogy Pécs irodalmi élete a középkortól kezdve a 20. századig számos ország- vagy világszerte ismert írót nevelt ki magából, ma már a helyi irodalom szerepe egyre csökken. Az íróprogram a jele annak – folytatta a városvezető –, hogy nem kopott ki az emberek életéből az irodalom.

– Nagyon szép írások születtek a korábbi- és az új kötetben is Pécsről. Jó látni, hogy a városba érkező európai vagy épp tengerentúli szerzők kellemes, inspiráló helynek látják Pécset, a pécsieket, és érdekes olvasni, hogy Pécs miként befolyásolja írásaikat – mondta Páva Zsolt, aki kiemelte, hogy a város a továbbiakban is támogatni fogja a programot.

Eda Kriesová beleszeretett a városba
Eda Kriesová beleszeretett a városba

Méhes Károly kiemelte, hogy az íróprogramot 2007-ben azzal a céllal hozták létre Kulcsár Enikő ügyvivővel, hogy a várost európai jelentőségű irodalmi helyszínné tegyék. A programnak köszönhetően itt járt európai, japán, vagy épp kínai írók – folytatta – túlzás nélkül el voltak ájulva Pécstől, annak több ezer éves történelmétől, kulturális örökségeitől, az itt élő emberektől és például a Zsolnay-negyedtől, vagy a Kodály Központtól. Az utóbbi években cserekapcsolatok kiépítése is elindult, amelyeknek köszönhetően pécsi írók utazhatnak majd el külföldre tapasztalatot és ihletet gyűjteni.

Az íróprogram folytatódik!
Az íróprogram folytatódik!

Eda Kriesová cseh író már másodszor jár Pécsett, ami a legszebb monarchiabeli városokra emlékezteti.

– Szeretek a történelmi belvárosban sétálgatni, megismerni az itt élőket, akik szeretik a kultúrát. Voltam a Kodály Központban, amihez foghatóan gyönyörű koncertterem Prágában sincs, de a Tudásközpont is lenyűgöző hely, ahogy a Mecsek, ahova, ha tehetem, mindig felmegyek sétálgatni kicsit. Inspiráló hely ez, sokat írtam a városban – mesélte.

Christian Futscherre nagy hatással volt a pécsi állatkert
Christian Futscherre nagy hatással volt a pécsi állatkert

Christian Futscher osztrák író már háromszor járt Pécsett, noha egyszer kisgyermekként, ezért arról az útról nincsenek emlékei, de azt hozzátette, hogy édesanyja oda volt a várostól.

– Másodszor 2014-ben voltam itt, akkor szerettem bele végleg a városba. Akkor ismertem meg Csontváry festményeit, és akkor jártam a még fel nem újított állatkertben először, melyről legutóbbi könyvemben írtam is. De ki kell emelnem a Tettyén látható Krisztus-szobrot is, aminek nagy hatása van rám, akárhányszor látom. Voltam már focimeccsen is, ahol körülöttem mindenki valami madáreleség-féleséget evett. Megtudtam, hogy ez a szotyi, és azóta focimeccsen én is eszem – mondta Futscher, aki egyébként az Unikumról is írt egy verset, ráadásul magyarul.

Korábban több olyan szerzővel is beszélgettünk, akik a program keretében jártak Pécsett, egy shanghaji és egy lengyel írónő, egy máltai, egy brit, egy ciprusi és egy lengyel író mesélt nekünk pécsi élményeiről.

Hirdetés