Ezeket a szuperfilmeket adják a pécsi mozik!

Előre összeszedtük a Pécsre érkező csúcsfilmeket, melyeket biztosan vetíteni fognak márciusig a helyi mozik. Kellemes böngészést a pécsi filmbarátoknak!

Ez itt újra a Nagy Pécsi Film-előrejelzés első negyedéves kiadása, amelyben olyan jelenleg előre látható filmek szerepelnek, melyek idén a helyi mozik vásznaira kerülnek márciusig. Az Urániában és a plázamoziban előre lehet tudni, hogy melyik sztárprodukciókat fogják vetíteni, melyek között természetesen nagy az átfedés, hiszen premiermozikról van szó. Mutatjuk is.

Uránia és Cinema City

Február

A belvárosi premiermozi és a plázamozi februárban mindent A szabadság ötven árnyalatára tesz fel, főleg az Uránia, ahol február 8-tól egy héten keresztül minden nap kétszer fogják vetíteni a rendkívül népszerű erotikus botránykönyvből készült filmet, mely feltehetően nagy port fog kavarni, pont úgy, mint a sorozat első két darabja, melyek kemény pajzánkodása feltehetően az új epizódban még „érdekesebb” lesz.

Februárban debütál a harmadik Valami Amerika is, melynek története alapján még akár izgalmas és talán továbbra is vicces filmet kaphatunk. A Valami Amerika 3 sztorija szerint ugyanis Tamás, Ákos és András, a jól ismert szerencsétlen tesók még az eddigieknél is lehetetlenebb helyzetbe kerülnek, ismét a csaló Alexnek köszönhetően. Most azonban a zsaruk, és két rivális maffiózótársaság is nehezíti a dolgukat, és a képbe egy milliókat érő bélyegritkaság is kerül. Az nem kérdés, hogy valahogy a srácok megússzák a balhét, a kérdés csak az, hogy hogyan?

Február második hetében jön a mozikba a legújabb Marvel-képregényfilm, az előzetese alapján szokásosan nagyszabású Fekete Párduc, melynek hőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett kitalált afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. A gond az, hogy felbukkan egy ősi ellensége, akivel kénytelen lesz összecsapni – ami viszont tuti, hogy látványos lesz!

Február 19-től vetítik országszerte Guillermo Del Toro új filmjét, A víz érintését, mely egy hidegháborús Amerikában játszódó szokatlan tündérmese, melynek főszereplője egy szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos néma nő, akinek élete gyökeresen megváltozik, mikor felfedez egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös kétéltű lényt.

Ekkor kerül a nagyvásznakra Steven Spielberg legújabb filmje, A Pentagon titkai is, mely egy érdekes igaz történetet mesél el: 1971 júniusában a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az Egyesült Államok kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnami háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző a The Washington Posthoz fordul, melynek laptulajdonosa és főszerkesztője száll szembe a kormánnyal, a sajtószabadságért.

Február utolsó hetében érkezik a Vörös veréb, Jennifer Lawrence új – Budapesten is forgatott – filmje, melyben egy testével csábító orosz titkos ügynököt alakít, akinek el kell csavarnia egy CIA ügynök fejét, hogy államtitkokat kaparintson meg (de persze közbe jön valami).

Ekkor jön az Alfa is, ami 20 ezer évvel ezelőtt játszódik, és egy megindító, kalandos történeten keresztül meséli el az első igazi barátságot ember és farkas között.

Fontos kiemelni a Lady Bird című filmet is, mely merész és új hangot üt meg, így pedig bravúrosan tárja fel azt a humort és pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt. A film 2002-ben, a gazdasági válság közepén játszódik, és már mozikba kerülése előtt hatalmas sikert aratott több filmfesztiválon. Az év egyik legjobb filmje lesz, feltehetően.

Március

Nagy várakozás előzi meg a Disney Időcsavar című fantasy filmjét, melynek főhőse Meg Murry egy átlagos iskolás, aki két világhírű fizikus lányaként, akárcsak öccse, különösen intelligens, és ritka tehetség birtokosa. Meg megismerkedik három isteni lénnyel, akikkel együtt indul egy vakmerő utazásra, hogy felkutassák eltűnt édesapját. A L’Engle időtlen könyvklasszikusából készült látványos filmben idő és tér új dimenziói nyílnak meg, miközben egymásnak feszül a fény és a sötétség.

Az Urániában március 6-án Bizet Carmenjét vetítik, ami a filmrajongóknak lehet, hogy nem mond sokat, az örökbecsű operát kedvelők viszont feltehetően már meg is vették jegyüket rá. De ekkor áll véres bosszút Bruce Willis is szerettei halálért, a Bosszúvágy című filmben, mely Charles Bronson főszereplésével készült, és azonos című mű szolgált alapjául, melyet a magyar mozikban annak idején több mint egymillióan láttak.

Egy másik ismerős figura is felbukkan márciusban, nem más, mint Lara Croft, azaz a Tomb Raider videojátékok főhőse, akinek ebben a filmváltozatban első igazi kalandját kísérhetjük végig.

Március végén egy újabb Spielberg-film kerül a mozikba, a 2044-ben játszódó – hatalmas sikerű könyvből készült – Ready Player One, melyben már mindenkit beszippant egy világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta karakterével vehet részt – és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor pedig az OASIS-t feltaláló férfi meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. A 18 éves Wade nekivág a kalandnak, amiről nem is sejti, hogy életveszélyes.

Apolló

Persze, nem kizárt, hogy az Apollóban is fognak játszani a fenti hollywoodi filmekből egyet-kettőt, sőt, szinte biztos (például A víz érintését, A Pentagon titkait) de a belvárosi művészmoziban kicsit másként történik a filmek bemutatása, hiszen nem épp azok a filmek kerülnek ide, amikre jól esik megkajálni egy mázsa popcornt. Legfeljebb egy hónapra előre lehet tudni, hogy milyen filmeket vetítenek az Apollóban.

Februárban a legnagyobb húzás mindenképp a Fantomszál lesz, mely egyrészt azért hatalmas durranás, mert ez lesz Daniel Day-Lewis színészóriás utolsó filmje, másrészt meg azért, mert a kortárs amerikai film egyik legnagyobb rendezője készíti, Paul Thomas Anderson. A film az 1950-es években játszódik, főszereplője a londoni Reynolds Woodcock sztár-divatszabó, akinek az életét megzavarja egy fiatal, erős akaratú nő, Alma, aki múzsájává és szeretőjévé válik.

De egy másik hatalmas fesztiválsiker is jön a pécsi művészmoziba, a Szólíts a neveden!, mely 1983 nyarán játszódik, Észak-Olaszországban, és egy amerikai diákról szól, aki a nyári szünet során itt ismeri meg első szerelmét. A film érzékeny hangon szól az első szerelem melankóliájáról: a főhősök között lassan kirajzolódó, tapintható feszültség emeli ezt a filmet jóval az átlagos „coming of age” drámák fölé. A fent is említett Lady Birdöt is játsszák március 1-jén az Apollóban, de persze a pontos dátumokért érdemes figyelni a mozi honlapját és Facebookját.

Hirdetés