Facebook-oldalt és kisfilmet is készítettek a vészkorszakról

Öt középiskolás csapat mérhette össze tudását immár nyolcadik éve pénteken, a Wallenberg nyomán című vetélkedő regionális elődöntőjén. A diákok az antiszemitizmus, az embermentés, a rasszizmus, xenofóbia és tolerancia kérdéskörében adtak számot tudásukról, de a témát feldolgozó Facebook-oldalt és kisfilmet is kellett készíteniük az iskolásoknak. Cél a januári országos döntőbe való továbbjutás volt.

Ebben az évben 5 csapat 3-3 fővel vesz részt a vetélkedőn, akik közül 2 pécsi, 2 a Vajdaságból érkezik (Bácsalmásból és Topolyából) 1 csapat pedig tapolcai. A diákok minden évben a mai kornak megfelelő feladatokon keresztül dolgozzák fel a vészkorszakot, idén például Facebook-oldalt készítettek, melyen a korszakot tárgyaló információkat kellett megosztaniuk, motivációs levelet is írtak és kisfilmet is készítettek a holokauszt emlékeiről, mindemellett megnéztek öt, az időszakot feldolgozó játékfilmet.

A diákokat Páva Zsolt is köszöntötte. Elmondta, hogy a verseny jó alkalom arra, hogy kollektíven visszatekintsünk a múltba és feldolgozzuk azt az időszakot, melyről hosszú éveken keresztül nem szabadott beszélni.

– A holokauszt időszakának kiemelkedő alakja volt az a svéd diplomata, aki minden erejével küzdött azért, hogy a vészkorszakban magyar zsidók ezreit mentse meg a deportálástól. Ő Raoul Wallenberg. Ez a vetélkedő tökéletes alkalom arra, hogy olyan történetekről is szó essen, melyekről a közbeszédben kevesebbet tudunk – mondta el Páva Zsolt pénteken.

Dr. Bereczkei Tamás a BTK dékánja hozzátette, hogy azontúl, hogy tisztázatlan, ismeretlen történetekről is megpróbálunk racionálisan beszélni a holokauszt kapcsán, ennek a tanulmányi versenynek fontos küldetése van. – Nem születünk toleránsnak. A kisiskolás gyerekek is csúfolják azokat, akik kicsit mások, ebből is látszik, hogy a toleranciát tanulni kell. Ebben az erőfeszítésben pedig fontos szerepe van a családnak, a szülőknek és nem utolsó sorban az iskoláknak, tanároknak – mondta dr. Bereczkei Tamás a pénteken.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés