8 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaFacebookon tart nyílt napot a Szépművészeti Múzeum

Facebookon tart nyílt napot a Szépművészeti Múzeum

A tudományos tevékenységét bemutató konferenciával és a Facebook-felhasználóknak meghirdetett nyílt nappal készül a Szépművészeti Múzeum A magyar tudomány ünnepére.


A november 3-án kezdődő kétnapos konferencián 20 kutató ad áttekintést a múzeum gyűjteményeiben, restaurátor-műhelyében és könyvtárában zajló munkáról, ezzel párhuzamosan pedig a Szépművészeti Facebook-oldalán virtuális nyílt napra várják az érdeklődőket – közölte a múzeum az MTI-vel.

A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta emlékezik meg A magyar tudomány ünnepéről. 2003-ban az Országgyűlés hivatalosan A magyar tudomány ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

A Szépművészeti Múzeumban ez alkalomból szervezett, Keresztmetszet – A tudományos kutatás különféle aspektusai című konferencián az egyiptomi művészet vizsgálatától egy kortárs alkotó, Lakner László életmű-katalógusának előkészítéséről szóló beszámolóig hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A két kor közötti hatalmas időszakot 20 előadás igyekszik minél színesebben bemutatni, felvonultatva a különböző technikai és elméleti megközelítéseket is. Így egy-egy műtárgy és korszak kapcsán szó esik régészeti feltárásokról, restaurálásokról, azonosítási kérdésekről, kutatástörténetről.

„Új megvilágításban ismerhetjük meg például Lucas Cranach Mária a gyermekét táplálja című képet Gálos Miklós előadásában, megtudhatjuk mi az és miért fontos a MERCVRIVS Project, vagy éppen milyen újdonságot hoztak Leonardo múzeumban található szobrának kutatásai” – írják a közleményben.

A konferencia mellett a Szépművészeti Múzeum Facebook-oldalán november 3-án nyílt napon várja mindazokat, akiket érdekelnek a múzeumban zajló kutatások, gyűjtemények, kulisszák, és akiknek minden, a múzeumot illető kérdésére igyekeznek majd választ adni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő