Félidőben az ICWiP, szombaton Bod Péter Ákos ad elő

Nemzetközi hírű tudósok és fiatal kutatók előadásaival kezdődött el az ICWiP Nyári Egyetem szakmai programja. A program további neves szakemberek előadásaival, workshopokkal és esti bulikkal folytatódik, a világ minden részéről érkezett fiatalok pedig csütörtökön egy Diplomata-kerekasztal beszélgetésébe is bekapcsolódhatnak.

hirdetés

A 2011. évi ICWiP címe „Whose World?’ – Transnationalism and Glocalisation in the 21st century”, tartalmát tekintve pedig olyan nyári egyetemi rendezvény, amely egy ifjúsági szakmai konferenciát és tematikus kulturális rendezvényeket – többek közt vitafórumokat, előadásokat, workshopokat, kiállításokat, kirándulásokat – foglal magába. A rendezvénynek idén mintegy 150 állandó résztvevője van, a fiatalok a világ több mint 50 országából jelentkeztek a programra.

Július 21-én (csütörtökön) 11:00-tól Diplomata-kerekasztalt rendeznek a pécsi Tudásközpontban, amelyen többek közt Algéria, Egyiptom, Franciaország, Indonézia, Marokkó, Németország, Oroszország és Tunézia diplomatái, valamint Erhard Busek, Ausztria korábbi alkancellárja, a balkáni stabilitási paktum koordinátora is részt vesznek, és az ICWiP-en részt vevő fiatalokkal közösen cserélnek eszmét az idei témához kapcsolódó kérdésekről.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, az ICWiP előadásai idén is nyitottak a nagyközönség, az érdeklődők számára. (A belépés ingyenes, az előadások nyelve angol). A nyári egyetemi program július 22-én (pénteken) 10:00-kor folytatódik a PTE BTK Vargha Damján Konferenciateremben (Pécs, Ifjúság útja 6.). Ezen a résztvevők meghallgathatják a Tokió Egyetemről érkezett Mitsugi Endo professzor előadását, amely a „Japán és a világ március 11. után” címet viseli, a norvég Stein Kuhnle a globalizáció és a jóléti állam kapcsolatáról beszél majd, Ternák Gábor pécsi professzor pedig az AIDS afrikai közösségekre gyakorolt hatásáról ad elő.

Az akadémiai program július 23-án, 11:00-tól folytatódik a PTE Közgazdaságtudományi Kar előadójában (Pécs, Rákóczi út 80). Itt Bod Péter Ákos korábbi miniszter és jegybankelnök, a Corvinus Egyetem professzora előadását hallgathatják meg az érdeklődők, amely a „Gazdasági rendszerváltás – pénzügyi válság: közép-európai tapaszalatok és a magyar út” címet viseli. Komlósi László Imre, a Pécsi Tudományegyetem és a Nyitrai Egyetem professzora pedig a munkaerőpiac és az oktatás kapcsolatának összefüggéseit vizsgálja majd előadásában.

A programból a szórakozás sem marad ki, a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan, az ICWiP résztvevői idén is minden este más szórakozóhelyen rendeznek tematikus bulikat. Ezek helye és ideje a következő:

Trafik, július 20. 22h-tól: Do-it-yourself party
Sörház, július 21. 21h-tól: Cartoon & Superhero party (jelmezben ingyenes)
Szenes, július 22. 21h-tól: Heaven & Hell (jelmezben ingyenes)
Pollack B-Klub, július 23. 22h-tól: Záróbuli

Forrás: ICWiP